Megjelent a Bálna Budapest Kulturális és Kereskedelmi Központ (1093 Budapest, Fővám tér 11-12.) felújítására, fejlesztésére vonatkozó felhívás az uniós közbeszerzési értesítőben, amelyet a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. – a Bálna vagyonkezelője – tett közzé március 5-én. A dokumentum szerint a beruházás célja a héjszerkezet vízzáróságának biztosítása, a díszkivilágítás kiépítése, valamint korszerűsítési és felújítási munkák elvégzése az épületben.

A 2013-ban elkészült Bálna a ferencvárosi Duna-parton, légifotó (Fotó: Civertan Grafikai Stúdió)

„Napjainkra időszerűvé vált a Bálna Budapest Kulturális és Kereskedelmi Központ héjszerkezetének fejlesztése olyan időtállóbb, korszerűbb anyagokkal, amik által hosszabb élettartam biztosítható Magyarország ezen impozáns épületének” – olvasható a pályázati felhívásban. A kiírás szerint „a fejlesztés célja egy olyan optimalizált műszaki megoldás kivitelezése, amely gazdaságosan megvalósítható és emellett biztosítja a héjszerkezet vízzáróságát, de nem változtatja meg az épület külső megjelenését, kialakítását.”

Tehát a Bálna külső megjelenése nem változik meg a fejlesztéssel. A Bálna épülete 22,5 méter magas, a héjszerkezete 6585 négyzetméter.

A nyertes ajánlattevő feladata többek között a régi épületek homlokzati felújítása, parkolástechnikai rendszer korszerűsítése, elektromos autótöltők telepítése a garázsban, illetve a kiállítóterem és a rendezvényterem felújítása a III/B épületben.

A Bálna a Közraktár utca felől (Fotó: google maps)

A Bálna a dunai látkép meghatározó része (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

„A Bálna egyedi, különleges formája nappal a dunai látkép meghatározó része, az épület megjelenése önmagában is turisztikai vonzerővel bír. Sötétedés után ebből a pozitív hatásból azonban semmi nem érezhető az épület megfelelő megvilágításának hiánya miatt” – így indokolja a felhívás, hogy miért szükséges megoldani a Bálna épületének díszvilágítását.

A közbeszerzés szerint „a tervezési és kivitelezési munka során az épülethez illeszkedő egyedi díszvilágítási koncepciót kell megvalósítani, melynek keretében a héjszerkezethez kapcsolódóan 1061 db RGB LED lámpa, a régi közraktár épületekhez kapcsolódóan 184 db lámpatest és 249 m LED vonalvilágító elhelyezése szükséges a hozzá tartozó kábelezéssel és vezérlő egységekkel együtt.”

Az ajánlattételi határidő április 19.  A pályázóknak referenciával, szakmai tapasztalattal kell rendelkezniük.

Nyitókép: Felújítják a Bálnát és díszkivilágítást is kap a Duna-parti épület (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)