A 2-es villamos alatt található viaduktban vendéglátóhely, kiállítások, közösségi és szakmai programok várják a rakpartra látogatókat – olvasható a valyo.hu honlapon.

A Valyo Közösségi Viadukt június 22-én nyílt meg a Lánchíd és az Erzsébet híd között található Jane Haning rakparton. A Valyo egyesület, a Duna-part és a városlakók történetei elevenednek meg az elmúlt több mint 10 évből egy bejárható játékos kiállítás formájában. Ezen kívül Dunavízió címmel egy szoba méretű camera obscura is látható itt, mely valós időben vetíti ki a viadukt falára a rakparti életet.

A Valyo Viadukt a rakparton (Fotó: valyo.hu)

A 2-es villamos alatt több kilométer hosszan lakatra zárt ajtók egy különleges helyszínt rejtenek. A rakparton található egyik legnagyobb, 350 négyzetméteres viadukthelyiséget először 2022-ben nyitották meg egy napra. Az évtizedekig elzárt területet 2023-ban kezdték birtokba venni civil szervezetek, kulturális szereplők és intézmények részvételével.

A viadukt történetéről a Valyo honlapján olvashatunk. Ebből az is kiderül, hogy a pesti rakparton található villamosviadukt Budapest történetének egyik jelentős infrastrukturális létesítménye volt. Az 1890-es évek végén épült az első Duna-parti villamosvonalhoz, amely összekötötte a Boráros teret és az Eskü teret (ma Március 15. tér) a főváros belső részeivel. A viadukt építése 1900-ban kezdődött, és egy hosszanti híd volt, amely a felső rakpart támfalához csatlakozott.

A rakpart történetéről szóló tabló a tárlaton (Fotó: valyo.hu)

Megtudjuk az ismertetőből azt is, hogy a viadukt alatti teret raktárnak szánták, de később egy vendéglő is működött itt, amely nagy népszerűségnek örvendett a város lakói és az alsó rakpart közönsége körében. Csillag Illés vegyeskereskedő 1901 elejétől üzemeltette vendéglőjét a viadukt alatti raktárhelyiségek egyikében, ezt elsősorban a hajóállomás utasai és az alsó rakpart közönsége látogatta. A Viadukt vendéglő hamar népszerű lett, szinte éjjel-nappal várta a vendégeket, itt még hajnalban is meleg ételhez lehetett jutni. Különböző társadalmi hátterű vendégei és tulajdonosai az idők során változtak, de a Viadukt vendéglő évtizedekig megmaradt, az utolsó hírt 1937-ből olvashatjuk róla.

A Viadukt vendéglő 1901-ben nyílt meg a rakparti villamosjárat útpályája alatt

Az Erzsébet híd építése után a viadukton közlekedő villamosvonalakat összekapcsolták más vonalakkal is. A második világháború jelentős károkat okozott a viaduktnak, de később részleges felújításokon esett át. A viaduktot 1995-ben teljes körűen felújították, ennek során újraépítették a homlokzatot és a lépcsőket. 

A helyiségcsoport már a második világháború óta el volt zárva a nagyközönség elől. A terület „emberi tartózkodásra alkalmatlan” hivatkozással nem volt látogatható. Az építmény és tartozékai 2011 óta műemléki védettség alatt állnak, és továbbra is a budapesti rakpartok egyik jellegzetes elemét alkotják.

A Valyo Közösségi Viadukt június 22. és október 23. között hétvégenként látogatható. 

Forrás: valyo.hu

Nyitókép: Kiállítás nyílt a 2-es villamos alatt (Fotó: valyo.hu)