Ahogy már korábban beszámoltunk róla, a III. kerületi Bécsi út 68-84. telkeken épülő irodaház építését megelőzően régészeti feltárásokat végeztek az Aquincumi Múzeum szakemberei, melyek során több sír is előkerült, ami  nem meglepő, hiszen a terület egykor az aquincumi Katonaváros temetőjéhez tartozott.

Bár a feltárás nagy része már befejeződött, nemrégiben a területhez kapcsolódó Bécsi út 70. számú telek végén, a Kecske köznél, a domboldalon újabb feltárási munkákat kellett végezni egy szervízút építése miatt. Ennek során egy újabb sírra bukkantak, amely, mint kiderült, egy kisgyermek maradványait rejtette – derült ki az Aquincumi Múzeum rövid videójából.

 A késő római kori kőládasírt különböző, máshonnan származó kőlapokból rakták össze egykor, ez a temetkezési mód igen jellegzetes volt abban a korban (Fotó: Facebook/Aquincumi Múzeum)

A sírból egy kisgyermek maradványai kerültek elő (Fotó: Facebook/Aquincumi Múzeum)

A római kori kőládasír felnyitásának április 16-án bárki szemtanúja lehetett, mivel a Bécsi úti ásatásról élő bejelentkezést közvetített az Aquincumi Múzeum, ahol Dr. Vámos Péter ásatásvezető régész mutatta meg, hogy mit is rejt a sok száz éve lezárt kőkoporsó. 

Elhangzott, hogy az előkerült kőládasír a késő római korból származik, akkor volt elterjedt ez a fajta temetkezési mód, amellyel a gazdagabb polgárok kőből, egyben kifaragott kőszarkofágjait próbálták meg szegényesebb módon imitálni. Ennek során mindenféle, máshonnan származó, különböző módon megfaragott kőlapokból összeállítottak egy ládát, amit egy aztán szintén kövekkel borítottak le – magyarázta régész.

A test mellé két üvegedényt is temettek (Fotó: Facebook/Aquincumi Múzeum)

A sír kibontása után láthatóvá vált, hogy ebben a kőládasírban egy kisgyermeket temettek el, mellette pénzérmét, két üvegedényt, egy pohárkát és egy palackot is találtak, a feje alá pedig fejtámaszt is készítettek kúpcserepekből, úgynevezett imbrexekből. Mint kiderült, a kisgyermek sírja a belefolyt földtől eltekintve bolygatatlan állapotban került elő, vagyis több száz év óta most nyitották föl először. 

Nyitókép: Római kori kőládasírt találtak a Bécsi útnál (Fotó: Facebook/Aquincumi Múzeum)