Folytatódik a Szeretetkórház újjáépítése – Már majdnem elkészültek az új tornyok

A cikk angol nyelvű változata: Reconstruction of the Charity Hospital continues – The new towers are almost ready

2021. április 26. 14:00

A II. számú kórházépület átépítésével folytatódnak a 2019 óta zajló építési munkálatok a Mazsihisz budapesti Szeretetkórházában. A leendő főépület, benne az új járóbeteg szakrendelővel és a hatvan ágyas rehabilitációs részleggel várhatóan egy év múlva készül el az Amerikai úton, a ház két jellegzetes, új tornya azonban már most is látható és heteken belül elnyeri végleges állapotát.

A Mazsihisz Szeretetkórházának a felújítása 2019-ben kezdődött el. A beruházás során 240 ágyas geriátriai (idősgyógyászattal foglalkozó) oktatókórházat alakítanak ki Zuglóban, az Amerikai út 53-55. alatt található épületegyüttesben. A kivitelezés alatt építészetileg, gépészetileg és tűzvédelmileg is megújul az intézmény minden épülete, továbbá új orvosi és ápolási gépeket, műszereket helyeznek üzembe.

 A Szeretetkórház főépületének két új tornya már majdnem elkészült (Forrás: Szeretetkórház)

Márciusra már elkészült a III-as számú belosztály, most pedig megkezdődött a II-es számú épület bontása is. Az új épületrész várhatóan egy év alatt készül el, és lesz a kórház főépülete. Itt kap helyet  az új járóbeteg szakrendelő és a 60 ágyas rehabilitációs részleg.

A Szeretetkórház 1914-ben épült, 1952-ben államosították. Jelenleg az Országos Idegsebészeti Intézet működik az eredeti kórházépületben. A Szeretetkórház egykori melléképülete volt a Menedékház és Vakok Intézete.

Az egykori Menedékházban működött tovább a Szeretetkórház, Közép-Európa egyetlen zsidó kórháza (Forrás:Szeretetkórház) 

A Menedékházat nem államosították, itt működik azóta is a Szeretetkórház. A kórház 1994-ben bővült, amikor visszakerült a hitközség tulajdonába a szintén államosított Vakok Intézete. Abban az épületben a 90-es évek elejéig az Uzsoki utcai Kórház Tüdő- és Idegosztálya működött.

A Vakok Otthonában az államosítás után az Uzsoki utcai Kórház Tüdő- és Idegosztálya volt (Forrás:Szeretetkórház)

Nyitókép: Látványterv – Mazsihisz budapesti Szeretetkórház (Forrás: Szeretetkórház) 


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó