Hauszmann-kiállítással és új történelmi sétával nyit a Budavári Palotanegyed

A cikk angol nyelvű változata: Royal Palace of Buda Castle reopens with new guided walk and Hauszmann exhibition

2021. május 1. 14:00

Újraindul a kulturális élet a budai Várban. A Hauszmann-sztori címmel új, ingyenes kiállítás mutatja be a Budavári Palotanegyed újjászületését, a Budai Várséták keretében pedig egy látványos, föld alatti élménysétán vehetünk részt.

Május 4-étől újraindul az élet a Budavári Palotanegyedben. Egy teljesen új, izgalmas tárlat mutatja be a Budavári Palotanegyed századfordulós és mai, nagyívű fejlesztéseit. A Hauszmann-sztori című kiállítás a Budavári Palota „A” épületében látogatható ingyenesen. Multimédiás technológiával, a régmúlt felelevenítésével ismerhető meg a városrész fénykora, amikor a dualizmus időszakában Hauszmann Alajos építész újraálmodta a Királyi Palotát és környezetét – közölte a Várkapitányság.

Újraindul a kulturális élet a budai Várban​ (Fotó: Várkapitányság)

A közlemény szerint a fénykor mellett feltárulnak a világháborús pusztítások és az azt követő időszak tudatos rombolásai is. A tárlat a budai Vár mostani újjászületését, a Nemzeti Hauszmann Program keretében történő fejlesztéseket is bemutatja. A kiállítás keddtől vasárnapig 10-18 óráig látogatható, a nyitvatartási napokon ingyenes tárlatvezetés indul 13 és 15 órakor.

A Hauszmann-sztori című kiállítás a Budavári Palota „A” épületében látogatható (Fotó: Várkapitányság)

Mint írták, május első hetében indulnak újra a népszerű vezetett séták is, amelyek során a résztvevők a Vár történetét és titkait ismerhetik meg. A Budai Várséták keretében igazi különlegesség a Hájim öröksége című új élményséta, amely a Várhegy zegzugos pincerendszerébe kalauzolja a látogatókat, képeken, hangokon és illatokon keresztül idézi meg a középkorban virágzó zsidónegyed életét. A séta során megtekinthető Magyarország legrégebbi fennmaradt zsidó rituális fürdője. A vezetett sétákra a budaivarsetak.jegy.hu oldalon lehet jegyet foglalni.

A Hájim öröksége című új élményséta a Várhegy zegzugos pincerendszerébe kalauzolja a látogatókat (Fotó: Várkapitányság)

„A kényszerű leállás alatt az újranyitás reményében előkészítettünk több újdonságot is” – idézi a közlemény Sikota Krisztinát, a Várkapitányság turisztikai és kulturális vezérigazgató-helyettesét. „Nagyon örülünk, hogy két teljesen új programmal várhatjuk vissza a látogatókat. Bízunk benne, hogy a megszokott kulturális pezsgés fokozatosan visszatérhet a budai Várba, hisszük, hogy erre már mindannyiunknak nagy szüksége van lelkileg.”

Az újjászületett Lovarda (Fotó: Várkapitányság)

Május első hetétől ismét felkereshető a Várkert Bazárban az Új világ született című történelmi kiállítás, amely átfogó kísérletet tesz arra, hogy új szempontok alapján, élményszerű hitelességgel mutassa be az első világháborút és a nyomában felfordult társadalmakat, két pusztító diktatúra térnyerését a 20. századi Európában. A Terror Háza Múzeum kiállítása a Várkert Bazárban keddtől vasárnapig 10-18 óra között látogatható, tárlatvezetés előre egyeztetett időpontban igényelhető – olvasható a közleményben.

A Várkert Bazár déli panorámateraszán június végéig a szecesszió plakátművészetével is találkozhatnak a látogatók. Faragó Géza művészi plakátjai közt sétálva lehet csodálni a különleges panorámát.

Faragó Géza plakátművész alkotásai a Várkert Bazár déli panorámateraszán tekinthetők meg (Fotó: Várkapitányság)

A programokat, kiállításokat és vezetett sétákat a hatályos rendelet alapján védettségi és személyi igazolvány együttes bemutatásával látogathatják a 18 év felettiek. A 18 év alatti hozzátartozók mentesülnek a védettségi igazolás alól. A programokon az érvényes járványügyi szabályok betartása kötelező.

A Várkapitányság munkatársai is szem előtt tartanak minden egészségügyi óvintézkedést: annak ellenére, hogy a kollégák nagy részét már beoltották, valamennyi dolgozó továbbra is maszkot visel és a zárt terekben elérhetők lesznek kézfertőtlenítési pontok is a visszatérő közönség nagyobb biztonsága érdekében – közölték.

Forrás: Várkapitányság

Nyitókép: Új kiállítással és történelmi sétával nyit a Budavári Palotanegyed (Fotó: Várkapitányság)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó