Megkezdődött az Új Szent János Kórház és Szakrendelő Kútvölgyi Tömb teljes homlokzati korszerűsítése, a vonatkozó kormányhatározat május 31-én jelent meg a Magyar Közlönyben. A tervek elkészültek, az építési engedélyek és a szükséges források is rendelkezésre állnak. A munkálatok első ütemben felállványozzák az épületet, elvégzik a szükséges bontást, majd megerősítik a szerkezetet és kicserélik a nyílászárókat. Új hőszigetelést és klímaberendezéseket is kap az épület, végül pedig kialakítják az új homlokzatot.

Már megkezdték a Kútvölgyi Tömb állványozását (Forrás: Fürjes Balázs Facebook oldala)

A munkálatok néhány hónapon belül, várhatóan még idén befejeződhetnek. Minderről Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára adott tájékoztatást. Jelezte azt is, a jövő év első felére elkészülhetnek az Észak-budai Centrumkórház új központi tömbjének a tervei is.

Országos Tisztviselői Betegsegélyző Alap kórháza (ma Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömb) 1943-ban (Forrás: Fortepan/Képszám: 21639)

A kórház története az 1930-as évekre nyúlik vissza, akkor született meg az ötlet, hogy az állami alkalmazottak számára külön kórházat hozzanak létre. Az építkezés csak az 1941-ben kezdődött meg. A XIX. század végén, a fertőzésveszély csökkentése miatt használt pavilonos elrendezés helyett itt már a kor színvonalának megfelelő, tömbös, vertikális elrendezést alkalmazták, amely mind a betegmozgatás, mind az ellátás központosítása szempontjából kedvezőbb volt. 

A Kútvölgyi Kórház 1962-ben, ebben az időben a kommunista diktatúra párt- és állami elitjének kórháza volt (Forrás: Fortepan/Képszám: 77061)

A kereszt alaprajzú, akkor 270 ágyas kórházépületen kívül egy lakóépület és egy kisebb kertészeti épület alkotta az együttest. A bejárat feletti előtető alatt eredetileg Metky Ödön mozaikfríze futott végig, amely “a családi életet és az orvosi hitvallást” jelenítette meg. Az 1950-es évektől a kórház a kommunista diktatúra párt- és állami elitjének kórháza volt.

Nyitókép: A Kútvölgyi Tömb (Forrás: Google Maps)