A Kútvölgyi kórház szerkezetét megerősítik, a homlokzatot felújítják

A cikk angol nyelvű változata: Kútvölgyi Hospital to be renovated

2021. június 1. 16:00

Megerősítik az Új Szent János Kórház és Szakrendelő Kútvölgyi Tömb, közismert nevén a Kútvölgyi kórház szerkezetét és folytatják a korábban abbamaradt homlokzati felújítást. A munkálatok során kicserélik a nyílászárókat, új hőszigetelést és klímaberendezéseket is kap a XII. kerületben lévő intézmény. A tervek szerint a tömb felújítása még idén befejeződik.

Megkezdődött az Új Szent János Kórház és Szakrendelő Kútvölgyi Tömb teljes homlokzati korszerűsítése, a vonatkozó kormányhatározat május 31-én jelent meg a Magyar Közlönyben. A tervek elkészültek, az építési engedélyek és a szükséges források is rendelkezésre állnak. A munkálatok első ütemben felállványozzák az épületet, elvégzik a szükséges bontást, majd megerősítik a szerkezetet és kicserélik a nyílászárókat. Új hőszigetelést és klímaberendezéseket is kap az épület, végül pedig kialakítják az új homlokzatot.

Már megkezdték a Kútvölgyi Tömb állványozását (Forrás: Fürjes Balázs Facebook oldala)

A munkálatok néhány hónapon belül, várhatóan még idén befejeződhetnek. Minderről Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára adott tájékoztatást. Jelezte azt is, a jövő év első felére elkészülhetnek az Észak-budai Centrumkórház új központi tömbjének a tervei is.

Országos Tisztviselői Betegsegélyző Alap kórháza (ma Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömb) 1943-ban (Forrás: Fortepan/Képszám: 21639)

A kórház története az 1930-as évekre nyúlik vissza, akkor született meg az ötlet, hogy az állami alkalmazottak számára külön kórházat hozzanak létre. Az építkezés csak az 1941-ben kezdődött meg. A XIX. század végén, a fertőzésveszély csökkentése miatt használt pavilonos elrendezés helyett itt már a kor színvonalának megfelelő, tömbös, vertikális elrendezést alkalmazták, amely mind a betegmozgatás, mind az ellátás központosítása szempontjából kedvezőbb volt. 

A Kútvölgyi Kórház 1962-ben, ebben az időben a kommunista diktatúra párt- és állami elitjének kórháza volt (Forrás: Fortepan/Képszám: 77061)

A kereszt alaprajzú, akkor 270 ágyas kórházépületen kívül egy lakóépület és egy kisebb kertészeti épület alkotta az együttest. A bejárat feletti előtető alatt eredetileg Metky Ödön mozaikfríze futott végig, amely “a családi életet és az orvosi hitvallást” jelenítette meg. Az 1950-es évektől a kórház a kommunista diktatúra párt- és állami elitjének kórháza volt.

Nyitókép: A Kútvölgyi Tömb (Forrás: Google Maps)  

 

 

 

Összesen 2 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Ez persze csak személyes vélemény, de szerintem a háború előtti modernista épületek nagy része is elég ronda.


Amit fontos tudni! A Kútvölgyi kórház az 1920-ban már betiltott bauxitbetonból készült. (Ez nagyon jó bunkerek építésére, mert egy hét alatt teljes szilárdságúak és 10 évig megmarad a keménysége, utána kezd porladni.)
A másik, hogy ezt Horthy Miklós személyesen avatta fel, mert állami beruházáskép készült, nem volt soha magánkórház.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó