Varga Mihály az Észak-budai Szent János Centrumkórház budai traumatológiai centrumának szeptember 17-i átadóján azt mondta: az elmúlt időszakban több mint 500 milliárd forintnyi fejlesztést hajtottak végre az egészségügyben. Felújítottak 91 vidéki kórházat, 54 rendelőintézetet, 107 mentőállomást, létrejött 23 új rendelőintézet és 41 új mentőállomás. A Magyar Falu Program keretében több mint 600 orvosi rendelő épülhetett vagy újulhatott meg, és 81 településen közel hétmilliárd forintot költöttek szolgálati lakások felújítására – olvasható az MTI hírében.

Varga Mihály pénzügyminiszter, Ralovich Zsolt főigazgató és Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára (b-j) az Észak-budai Szent János Centrumkórház felújított és korszerűsített budai traumatológiai centrumának átadásán 2024. szeptember 17-én (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Varga Mihály kitért a fővárosi egészségügyi fejlesztésekre is, mint mondta: 2017-től elindított Egészséges Budapest Program (EBP) keretében Budapest és a központi régió kórházfejlesztéseire került sor. Évente 10 milliárd forintot kap a főváros ezekre a célokra.

A tárcavezető közölte: ami a Szent János Kórházban történik, az egy évtizedes folyamat, a régi épületek rekonstrukciója, a 32 szakrendelő megújítása, a Kútvölgyi úti klinikai tömb rekonstrukciója és a nővérszálló megépítése folyamatos kihívást jelent. Kiemelte, csak akkor tudják ezeket a fejlesztéseket folytatni, ha a gazdaság olyan állapotban van, ami lehetővé teszi az erőforrások biztosítását.

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára azt mondta: az Egészséges Budapest Program keretében 133 milliárd forint kormányzati forrást biztosított az állam, amit kiegészített a koronavírus-járvány alatt kezdődött kórházfelújítási program közel 100 milliárd forint értékben. Megjegyezte: a Szent János Kórházban összességében eddig 300 ezer négyzetmétert újítottak meg, és a felújítások alatt folyamatos volt a betegellátás.

Korszerűsítették a kisműtők helyiségeit, a vizsgálókat is (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Ralovich Zsolt, az Észak-budai Szent János Centrumkórház főigazgatója a beruházásról elmondta, az intézmény traumatológia centrumának átépítése, modernizálása tavaly novemberben kezdődött. A fejlesztéssel „évtizedeket ugrottak előre az időben”, amire nagy szükség is volt, hiszen a Szent János Kórház traumatológiája a négy fővárosi traumacentrum közül az egyik, Budán az egyetlen – mondta. Területi ellátási kötelezettsége meghaladja a 700 ezer embert, és mindennap 24 órában fogadja a betegeket a teljes budai régióból és a nyugati agglomerációból. A kórház traumatológiáján tavaly több mint 60 ezer beteget láttak el. A főigazgató szerint a célul kitűzött ellátásszervezés fejlesztése nem volt elképzelhető a műszaki tartalom megújítása nélkül.

A 26-os számú épületben működik a traumatológia (Fotó: hegyvidek.hu)

A 26-os épületben található traumatológián megújultak az ambulancia, a sokktalanító, valamint a kisműtők helyiségei, a vizsgálók, a folyosók, a kórtermek és a várótermek. Megújult a betegfogadó épület, itt kapott helyet a triázs és a járóbeteg szakrendelés, egységesítették a diagnosztikai blokkot, létrehoztak egy intenzív részleget – ismertette. A lifteket megújították, új légtechnikai berendezést kaptak többek között az őrzők, a műtők. Légkondicionálást kapott a betegfogadó és a járóbetegrészleg.

A főigazgató szerint ezzel a fejlesztéssel a munka nem ért véget. A 26-os épületben a munkálatok tovább folynak, jövő nyárig az első emelet összes kórterme légkondicionálást kap, és a Diós árok telephelyen a végéhez közeledik a teljes fűtéskorszerűsítés. Továbbá megkezdődött a szemészetnek helyet adó épület rekonstrukciója is – ismertette.

Forrás: MTI

Nyitókép: Az Észak-budai Szent János Centrumkórház budai traumatológiai centruma (Fotó: janoskorhaz.hu)