Megnyílt az új uszoda a Belvárosban

A cikk angol nyelvű változata: New swimming pool opened in the city centre

2021. szeptember 8. 14:30

A Vadász utca 30. szám alatt épült V.30 Belvárosi Sportközpontot a nyári próbaüzem után szeptembertől már nemcsak az V. kerületben élők, hanem bárki megtekintheti és ki is próbálhatja. Az ökológiai és energiahatékonysági szempontok szerint épült létesítményben sportpályák, 4 pályás, 25 méteres medence, tanmedence és termálvizes wellnessrészleg is üzemel.

A belvárosi önkormányzat beruházásában épült meg a Vadász utca 30. szám alatt a V.30 Belvárosi Sportközpont, amelyet szeptembertől már bárki meglátogathat. A Skardelli György, Kossuth-díjas építész által tervezett épület két szempontból is figyelemreméltó. Egyrészt egy mindössze 35 méterszer 19 méteres telekre épült, mégis számos sport- és wellness funkcióval rendelkezik. Hiánypótló a 4 pályás, 25 méteres medence és tanmedence, emellett pedig termálvizes wellnessrészleg, röplabda-, kosárlabda-, tollaslabdapálya, fitneszközpont, sportstúdiók, szaunák és mászófal is helyet kapott a sportkomplexumban.

Medence és tanmedence is van a V.30 Belvárosi Sportközpontban (Forrás: Belváros-Lipótváros Önkormányzata) 

A wellnessrészleghez saját termálkút biztosítja a vizet, amelyet az épület fűtéséhez is felhasználnak (Forrás: Belváros-Lipótváros Önkormányzata) 

Kosárlabdapálya is készült (Forrás: Belváros-Lipótváros Önkormányzata) 

A praktikus építészeti megoldások mellett kiemelt figyelmet fordítottak az energiahatékonyságra is. Ezért az épületet kettős homlokzattal tervezték meg: a valódi homlokzat elé feszített fém-üveg szerkezet került, amely biztosítja, hogy a természetes fényt. A tetőn lévő üvegfelületeknek, illetve fényfolyosóknak köszönhetően az épület egészébe, egészen a -2 szinten lévő uszodáig eljut a természetes világítás.Napkollektorokkal fedezik a liftek villamosenergia-szükségletét. 

Fényudvar a tetőn (Forrás: Belváros-Lipótváros Önkormányzata) 

A tetőteraszt is hasznosították sportcélokra (Forrás: Belváros-Lipótváros Önkormányzata) 

Az épület bejáratánál van mászófal (Forrás: Belváros-Lipótváros Önkormányzata) 

A termálmedence vizét termálkútból nyerik és a termálvíz nyújtotta hőmennyiséget a létesítmény temerálására is felhasználják. Mint arról korábban beszámoltunk, az önkormányzat a beruházás részeként 800 méter mély termálkutat fúratott és sikerrel járt.

Nyitókép: A Vadász utca 30. szám alatti új sportlétesítmény homlokzata (Fotó: Kozics Júlia/pestbuda.hu) 

Összesen 2 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Tök király lett, csak a homlokzatot meghagyhatták volna.


Miért gondolja bárki, hogy joga van egy üvegkasznit benyomni az eklektikus épületek közé? Még az üvegfal mögött lévő modern homlokzat is jobb lett volna.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó