A belvárosi önkormányzat beruházásában épült meg a Vadász utca 30. szám alatt a V.30 Belvárosi Sportközpont, amelyet szeptembertől már bárki meglátogathat. A Skardelli György, Kossuth-díjas építész által tervezett épület két szempontból is figyelemreméltó. Egyrészt egy mindössze 35 méterszer 19 méteres telekre épült, mégis számos sport- és wellness funkcióval rendelkezik. Hiánypótló a 4 pályás, 25 méteres medence és tanmedence, emellett pedig termálvizes wellnessrészleg, röplabda-, kosárlabda-, tollaslabdapálya, fitneszközpont, sportstúdiók, szaunák és mászófal is helyet kapott a sportkomplexumban.

Medence és tanmedence is van a V.30 Belvárosi Sportközpontban (Forrás: Belváros-Lipótváros Önkormányzata) 

A wellnessrészleghez saját termálkút biztosítja a vizet, amelyet az épület fűtéséhez is felhasználnak (Forrás: Belváros-Lipótváros Önkormányzata) 

Kosárlabdapálya is készült (Forrás: Belváros-Lipótváros Önkormányzata) 

A praktikus építészeti megoldások mellett kiemelt figyelmet fordítottak az energiahatékonyságra is. Ezért az épületet kettős homlokzattal tervezték meg: a valódi homlokzat elé feszített fém-üveg szerkezet került, amely biztosítja, hogy a természetes fényt. A tetőn lévő üvegfelületeknek, illetve fényfolyosóknak köszönhetően az épület egészébe, egészen a -2 szinten lévő uszodáig eljut a természetes világítás.Napkollektorokkal fedezik a liftek villamosenergia-szükségletét. 

Fényudvar a tetőn (Forrás: Belváros-Lipótváros Önkormányzata) 

A tetőteraszt is hasznosították sportcélokra (Forrás: Belváros-Lipótváros Önkormányzata) 

Az épület bejáratánál van mászófal (Forrás: Belváros-Lipótváros Önkormányzata) 

A termálmedence vizét termálkútból nyerik és a termálvíz nyújtotta hőmennyiséget a létesítmény temerálására is felhasználják. Mint arról korábban beszámoltunk, az önkormányzat a beruházás részeként 800 méter mély termálkutat fúratott és sikerrel járt.

Nyitókép: A Vadász utca 30. szám alatti új sportlétesítmény homlokzata (Fotó: Kozics Júlia/pestbuda.hu)