A kivitelező Magyar Építő Zrt. tájékoztatása szerint megkezdődött az egykori József Főhercegi Palota alapozása a Szent György téren. A Nemzeti Hauszmann Program keretében Korb Flóris és Giergl Kálmán terveihez hűen, eredeti állapotában építik újjá a palotát.

József főherceg palotája 1910 körül készült felvételen (Forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

Az egykori épület a Szent György tér nyugati, Krisztinavárosra néző oldalán állt, szemközt a Sándor-palotával. A palota közvetlen elődjét gróf Teleki József építtette 1789-ben,  klasszicista stílusban. A Magyar Királyi Honvédség egykori főparancsnoka, Habsburg–Lotaringiai József Károly Lajos főherceg tulajdonába 1892-ben került az épület, ekkor historizáló stílusban alakították át a Korb és Giergl tervezőpáros tervei alapján. Az épület ekkor nyerte el azt az alakját, amelyet most rekonstruálnak.

Az egykori épület Krisztinaváros felé néző homlokzata a Palota útról fotózva Erdélyi Mór felvételén 1910-ben (Forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény) 

Budapest 1944-es ostroma idején a nyugati homlokzatot több belövés is érte, de a felújítása nem történt meg. Először munkásszállót alakítottak ki benne, majd 1968-ban teljesen elbontották. A telek helyén sokáig csak egy látogatók elől elzárt romkert emlékeztetett arra, hogy itt egykor gyönyörű palota állt.

Az újjáépülő palota látványterve, előtérben a palotakert (Forrás: Nemzeti Hauszmann Program)

A palota és a kertjét határoló árkádos loggiaépítmény látványterve (Forrás: Nemzeti Hauszmann Program)

Nyitókép: Látványterv az újjászülető József főhercegi palotáról (Forrás: Nemzeti Hauszmann Program)