A Budavári Palota elsőként rekonstruált, díszes történelmi szobájába, az idei államalapítás ünnepe óta a nagyközönség számára is látogatható Szent István terembe a napokban új Szent István-herma érkezett Kalocsáról – írja közleményében a Várkapitányság.

A herma egy igazi magyar remekmű a millennium korából: Bachruch Károly ötvösmester Szent István-hermáját a kalocsai Szent István-hermaként tartják számon. Az alkotást az 1896-os Ezredéves Országos Kiállításon mutatták be először a nagyközönségnek.

Az ereklyetartó testét aranyozott koronázási palást fedi, az ezüstlemezekből készült fejrészét a Szent Korona másolata díszíti. A koronát ékesítő drágaköveket és igazgyöngyöket az eredeti koronán találhatók alapján választották ki, így több kisebb zafírt, számos igazgyöngyöt, rubint, egy ametisztet és egy topázt használtak fel. A szobrot 48 kg ezüstből és 2 kg aranyból készítette az ötvösmester - jelzi a Várkapitányság.

 

A kalocsai Szent István-herma a kiállításon (Fotó: Várkapitányság)

A most kiállított erekleyetartó helyén augusztus óta Szent István 1635-ben Rómában készült nagy hermája volt látható, első ízben a fővárosban. Talapzatát a korszak legnagyobb szobrásza és építésze, Giovanni Lorenzo Bernini készítette. A zágrábi székesegyház kincstárából kölcsönzött, felbecsülhetetlen értékű barokk ereklyetartót december 6-ig csodálhatták meg a látogatók.  

A herma fejrészét a Szent Korona másolata díszíti (Fotó: Várkapitányság)

A herma részletei (Fotó: Várkapitányság)

A Budavári Palota Szent István királyról elnevezett terme a századforduló magyar iparművészetének kiemelkedő teljesítménye volt. Az 1900-as párizsi világkiállításon nagydíjat nyert díszes terem Hauszmann Alajos tervei alapján készült el. A csodálatos helyiség a II. világháborúban teljesen megsemmisült, de a Nemzeti Hauszmann Program keretében az eredeti tervek szerint alkották újra a legapróbb részletekig. 

A Szent István-termet az eltelt hónapok alatt több mint 35 ezren csodálták meg a hozzá tartozó kiállítással együtt, és a közlemény szerint a tárlat népszerűsége a megnyitás óta töretlen maradt. A külföldi vendégek száma is folyamatosan növekszik, számuk novemberben meghaladta az összes látogató tíz százalékát. A legtöbben Dél-Európából, Németországból és Franciaországból érkeztek, de népszerű a kiállítás az indiai turisták körében is.

Forrás: Várkapitányság

Nyitókép: A Budavári Palotában megtekinthető kalocsai Szent István-herma (Fotó: Várkapitányság)