Megújulva várja az utasokat a Budavári Sikló

A cikk angol nyelvű változata: The Budavár Cable Car awaits the passengers renewed

2022. február 9. 9:30

Megújult a Duna-partot a Budavári Palotával 1870 óta összekötő Budavári Sikló. A világörökség részeként jegyzett vasút Margit és Gellért nevű kocsija új faborítást kapott, az ablakokat, ajtókat kicserélték rajtuk. A nagyjavítás során felújították a biztonsági berendezéseket, és helyreállították a sínpályákat is. A sikló mindennap reggel 8 és este 22 óra között várja az utasokat.

A Budavári Sikló kocsijai 2009 után most újabb nagyjavításon estek át. A munkálatok során új korlátokat helyeztek el, kicserélték a síneket, felújították a biztonsági berendezéseket, valamint a szerelőknek „leesés elleni védelmet” építettek ki a sínpályák között – közölte Bolla Tibor, a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) vezérigazgatója a sikló keddi átadásán.

A sínpályákat is felújították (Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI)

A Budavári Sikló 1870. március 2-án indult el, 1944-ben bombatalálat érte, akkor bontásra is ítélték. A BKV 1986-ra korhűen építette újjá a siklót, amely villamoshajtást kapott – idézte fel az igazgató.

A Margit és a Gellért elnevezésű kocsik a múlt év szeptember 1-jén kerültek a BKV Vasúti Járműjavító telepére, ahol a legmagasabb szintű vizsgálatokat követően mindenre kiterjedő felújításon estek át.

A járművek burkolati elemeinek eltávolítása után javították és fényezték a vázszerkezetet, majd kívül-belül új faborítást tettek rá. Újra legyártották az ablakokat és az ajtókat is. A két kocsi elektromos egységeit is felújították, illetve kicserélték, továbbá a járművek vészfékrendszerét is rendbe hozták, amely kötélszakadás vagy sebességtúllépés esetén megállítja a kocsikat a ferde pályán – írta a BKV közleményében.

A Budavári Sikló 1870-ben indult el (fotó: bkv.hu) 

A két jármű 2021. december 15-én került vissza a helyére. A pálya menti működtető berendezések visszaszerelése és beállítása után különböző terhelési viszonyok között elkezdődtek a próbafutások. A sikeres próbafutás és a Közlekedési Hatóságtól kapott üzembehelyezési engedély kézhezvétele után a Budavári Sikló mostantól ismét reggel 8 és este 22 óra között szállítja az utasokat.

Forrás: MTI, BKV

Nyitókép: A Budavári Sikló két kocsiját teljeskörűen felújították, és kicserélték a sínpályákat (fotó: Szigetváry Zsolt/ MTI)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó