Átadták a Bástya parkot a Belvárosban

A cikk angol nyelvű változata: The Bastion Park in Downtown has been handed over

2022. március 24. 14:00

A Mátyás király uralkodásának idején emelt pesti városfal mellett alakították ki a Belváros új közösségi terét, a Bástya parkot. Aki ellátogat ide, a Gellért-hegyi Sziklakápolnáig ellátó kilátópontot, igényes játszóteret és várostörténeti galériát talál. Az új fákkal, növényekkel zöldebbé tett teret tegnap vehette birtokba a nagyközönség.

Új parkot adtak át az V. kerületi Bástya utcában szerdán, a közparkban „lebegő” sportpálya, kilátópont, esővédett játszótér is található – közölte az V. kerületi önkormányzat az MTI-vel. 

A kerület közleményében azt írta: az alapterületet megsokszorozó, frappáns építészeti megoldásokkal háromszintes parkot alakítottak ki. A zöld felület arányát 4,5 százalékról 53-ra növelték, 23 új fát ültettek, akár 600 négyzetméterre kiterjedő zöldfalakat létesítettek, és a klímatudatosság alapján az öntözést helyben gyűjtött esővízzel és fúrt kútból valósítják meg.

Új városfalsétány fut a pesti városfal 50 méteres szakasza mellett (Fotó: pestbuda.hu)

A kiszolgálóépület fűtése sem gázzal, hanem levegő-hőszivattyúval történik, így az nagyon hatékonyan és zéró emisszióval működik. A párolgó felület növelését és a növényállomány színesítését is szolgálja az esőkert kialakítása, amely a csapadékvíz helyben tárolását segíti. A parkban 23 és az azt szegélyező szakaszon faltól-falig megújított Veres Pálné utcában 7 új fát ültettek el, közöttük olyan 20-30 éveseket, amelyeknek koronaátmérője már ültetéskor eléri az 5-6 métert – olvasható a közleményben.

A parkban játszótér, sportpálya, tanösvény – városfal, gyilokjáró –, kilátópont, vízjáték és várostörténeti galéria is helyet kapott. A közlemény szerint a Bástya parkban látható jelenleg a nagyjából 8,5 méter magas, 2 méter vastag összefüggő, egykori – Mátyás király uralkodásának idején emelt – pesti városfal a legnagyobb hosszúságban, csaknem 50 méter hosszan.

Játszóteret is kialakítottak (Fotó: pestbuda.hu)

A parkban sportpálya, vízjáték és várostörténeti galéria is helyet​ kapott (Fotó: pestbuda.hu)

Szentgyörgyvölgyi Péter, a kerület polgármestere – a kommüniké szerint – az átadáskor arról beszélt, hogy a Belvárosban nemcsak közterületeket fejlesztenek, hanem közösséget építenek. A polgármester kiemelte: ezért is alakítottak ki  játszóeszközöket a gyerekeknek, akadálymentes pelenkázót, sportpályát, bringatámaszt a fiataloknak, padokat a megpihenni vágyó nagyszülőknek. A beruházás a kormány támogatásával valósult meg.

Felújították a Bástya utca park melletti szakaszát, 23 fát is ültettek (Fotó: pestbuda.hu)

Forrás: MTI

Nyitókép: Új parkot adtak át az V. kerületi Bástya utcában (Fotó: pestbuda.hu)

Összesen 2 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Nekem a kortárs építészethez hasonlóan a kortárs parkok se nagyon tetszenek. Sok a beton, sok a szemet bántó szögletes formák. Mostanában talán csak a Millenium háza előtti rózsakert sikerült jól. A József nádor tér se lett volna rossz, csak ott meg kivágták a fákat. Vissza kéne nyúlni a parképítés hagyományaihoz, mert ez nem értékteremtés.

Válaszok:
persona | 2022. április 12. 10:29

Iszonyatosan zsufolt is. Egy ilyen pici telekre nem kell ennyi mindent osszehordani.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó