Új parkot adtak át az V. kerületi Bástya utcában szerdán, a közparkban „lebegő” sportpálya, kilátópont, esővédett játszótér is található – közölte az V. kerületi önkormányzat az MTI-vel. 

A kerület közleményében azt írta: az alapterületet megsokszorozó, frappáns építészeti megoldásokkal háromszintes parkot alakítottak ki. A zöld felület arányát 4,5 százalékról 53-ra növelték, 23 új fát ültettek, akár 600 négyzetméterre kiterjedő zöldfalakat létesítettek, és a klímatudatosság alapján az öntözést helyben gyűjtött esővízzel és fúrt kútból valósítják meg.

Új városfalsétány fut a pesti városfal 50 méteres szakasza mellett (Fotó: pestbuda.hu)

A kiszolgálóépület fűtése sem gázzal, hanem levegő-hőszivattyúval történik, így az nagyon hatékonyan és zéró emisszióval működik. A párolgó felület növelését és a növényállomány színesítését is szolgálja az esőkert kialakítása, amely a csapadékvíz helyben tárolását segíti. A parkban 23 és az azt szegélyező szakaszon faltól-falig megújított Veres Pálné utcában 7 új fát ültettek el, közöttük olyan 20-30 éveseket, amelyeknek koronaátmérője már ültetéskor eléri az 5-6 métert – olvasható a közleményben.

A parkban játszótér, sportpálya, tanösvény – városfal, gyilokjáró –, kilátópont, vízjáték és várostörténeti galéria is helyet kapott. A közlemény szerint a Bástya parkban látható jelenleg a nagyjából 8,5 méter magas, 2 méter vastag összefüggő, egykori – Mátyás király uralkodásának idején emelt – pesti városfal a legnagyobb hosszúságban, csaknem 50 méter hosszan.

Játszóteret is kialakítottak (Fotó: pestbuda.hu)

A parkban sportpálya, vízjáték és várostörténeti galéria is helyet​ kapott (Fotó: pestbuda.hu)

Szentgyörgyvölgyi Péter, a kerület polgármestere – a kommüniké szerint – az átadáskor arról beszélt, hogy a Belvárosban nemcsak közterületeket fejlesztenek, hanem közösséget építenek. A polgármester kiemelte: ezért is alakítottak ki  játszóeszközöket a gyerekeknek, akadálymentes pelenkázót, sportpályát, bringatámaszt a fiataloknak, padokat a megpihenni vágyó nagyszülőknek. A beruházás a kormány támogatásával valósult meg.

Felújították a Bástya utca park melletti szakaszát, 23 fát is ültettek (Fotó: pestbuda.hu)

Forrás: MTI

Nyitókép: Új parkot adtak át az V. kerületi Bástya utcában (Fotó: pestbuda.hu)