Elérte a legmagasabb pontját az újjáépítés alatt álló egykori Vöröskereszt Egylet székháza a Dísz téren – közölték a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldalán. Így, ahogyan az lenni szokott, bokrétaünnepet tartottak, és a szerkezetkész épület legmagasabb pontján felállították a bokrétafát.

Az ünnepségen jelen volt többek között Fodor Gergely kormánybiztos, aki kiemelte, hogy milyen nagyszerű azzal szembesülni, hogy a mai szakemberek is képesek arra, amire százhúsz évvel korábban Hauszmann Alajos építész és a munkatársai voltak képesek. Ahogyan arról korábban mi is beszámoltunk, a rekonstrukciót tavaly nyáron kezdték el.

Egy képkocka a bokrétaünnepről készült rövid videóból (Forrás: Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldala)

Látványterv az újjáépülő Vöröskereszt-székházról (Forrás: Nemzeti Hauszmann Program)

A budai Várban, a Dísz tér sarkán álló egykori háromemeletes historizáló stílusú épületet Hauszmann Alajos tervezte a századfordulón a Vöröskereszt Egylet számára. Az épületben később a horvát–szlavón–dalmát tárca, majd az első világháborút követően létrejövő önálló Külügyminisztérium működött. Budapest ostromában az épület súlyos károkat szenvedett, így lebontották. A területen egészen a közelmúltig szabadtéri vásár működött. A most újjáépülő házban a tervek szerint irodák kapnak majd helyet.

Nyitókép: Képkocka a bokrétaünnepről készült videóból (Forrás: A Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldala)