Elérte a legmagasabb pontját a Vöröskereszt-székház a budai Várban

2022. április 9. 19:00

Bokrétaünnepet tartottak a budai Várban, az újjászülető volt Vöröskereszt-székházban, mivel az épület elérte a legmagasabb pontját. A második világháború pusztításai után lebontották a Hauszmann Alajos által tervezett Dísz téri palotát, ám a Nemzeti Hauszmann Program keretében most újra felépítik, a tartószerkezet mostanra készült el.

Elérte a legmagasabb pontját az újjáépítés alatt álló egykori Vöröskereszt Egylet székháza a Dísz téren – közölték a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldalán. Így, ahogyan az lenni szokott, bokrétaünnepet tartottak, és a szerkezetkész épület legmagasabb pontján felállították a bokrétafát.

Az ünnepségen jelen volt többek között Fodor Gergely kormánybiztos, aki kiemelte, hogy milyen nagyszerű azzal szembesülni, hogy a mai szakemberek is képesek arra, amire százhúsz évvel korábban Hauszmann Alajos építész és a munkatársai voltak képesek. Ahogyan arról korábban mi is beszámoltunk, a rekonstrukciót tavaly nyáron kezdték el.

Egy képkocka a bokrétaünnepről készült rövid videóból (Forrás: Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldala)

Látványterv az újjáépülő Vöröskereszt-székházról (Forrás: Nemzeti Hauszmann Program)

A budai Várban, a Dísz tér sarkán álló egykori háromemeletes historizáló stílusú épületet Hauszmann Alajos tervezte a századfordulón a Vöröskereszt Egylet számára. Az épületben később a horvát–szlavón–dalmát tárca, majd az első világháborút követően létrejövő önálló Külügyminisztérium működött. Budapest ostromában az épület súlyos károkat szenvedett, így lebontották. A területen egészen a közelmúltig szabadtéri vásár működött. A most újjáépülő házban a tervek szerint irodák kapnak majd helyet.

Nyitókép: Képkocka a bokrétaünnepről készült videóból (Forrás: A Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldala)

Összesen 3 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


A Dísz tér végre visszanyeri erdeti formáját, Vöröskereszt Székházzal és a szemben szintén újjáépülő Honvéd Főparancsnokság épületével. A Szent György tér is megújul a már épülő József Főhercegi Palotával. A volt Pénzügyminisztérium is visszaépül a Mátyás templom mellet. A Várnegyed szépen épül, már csak a Palota rekonstrukciója van hátra.

Válaszok:
persona | 2022. április 10. 11:40

Van azert meg ott sok minden mas is hatra. A var osszes teren vannak beepitetlen telkek es/vagy bontani valo epuletek amik helyere valami tisztessegeset kellene felhuzni. A lista hosszu lenne, nem kezdem el sorolni.
Jelentos elorelepes tortent ugyan, de a munkanak meg tobb mint a fele ezutan kovetkezik.

Válaszok:
belter | 2022. április 22. 00:26

Most tényleg kéne egy Szépítő Bizottmány azonos elvű összetétellel, mint a nádor idejében. Ki döntse el, mi mehet a kukába (szockó várkupola), és mi maradjon ("vári házak", Hilton) az építészettörténetnek, a műemlékvédelemnek. Mi, a polgármester, a minisztérium, sztárépítészek, műemléki tervező építészek, újságírók, tisztségviselők, döntéshozók, tervtanácsok? A Bizottmányba mindenki belefér egyszerreHozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó