Várhatóan ősszel kezdődik meg a Vöröskereszt Egylet egykori székházának újjáépítése. A Dísz tér délkeleti sarkán álló épület egészen a II. világháború végéig szerves része volt a Várnegyed látképének. A háborús belövések ellenére megmenthető lett volna, de a politika 1946-ban mégis a teljes lebontása mellett döntött. Most a Nemzeti Hauszmann Program keretében megkezdik az épület rekonstrukcióját – olvashatjuk a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldalán.

A Dísz tér délkeleti sarkán álló épület látványterve (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program)

A palota látványterve a Színház utca felől (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program)

Ahogy a közlemény felidézi, 1900-ban vásárolta meg a Dísz tér 1–2. szám alatt álló épületegyüttest a Magyar Szent Korona Országainak Vöröskereszt Egylete, mely 1881-ben azzal a céllal alakult meg, hogy a háborúkban megsebesült katonák gyógyításában, ápolásában részt vegyen és megszervezze az országokon átívelő humanitárius segítségnyújtást. A Vöröskereszt Egylet székháza Hauszmann Alajos és Hültl Dezső tervei alapján született meg.

Hamar kiderült azonban, hogy az impozáns palota túl nagy lesz a segélyszervezetnek, ezért egyes részeit bérbe adták az államnak, így költözött be oda a Magyar Királyi Horvát-Szlavón-Dalmát Minisztérium. A Dísz téri palota 1920-tól a második világháborúig a Külügyminisztériumnak adott helyet. Ehhez az épületet Hoepfner Guidó tervei alapján bővítették ki, aki Hauszmann Alajos hívására jelentős részfeladatokat vállalt a századfordulón a budai Vár nagy ívű felújítási és átépítési munkálataiban is.

Dísz tér, balról a pápai nunciatúra, a Batthyány-palota és a Külügyminisztérium épülete, szemben a Honvéd Főparancsnokság, 1943-ban (Fotó: Fortepan/Archiv für Zeitgeschichte ETH Zürich/Agnes Hirschi, Carl Lutz felvétele)

A Külügyminisztérium romos épülete 1947-ben (Fotó: Fortepan/Képszám: 96585)

Mint írják, az elhanyagolt telek régóta városképi sebként tátong, az impozáns épület újjáépítésével több mint fél évszázados adósságot törlesztenek. A Nemzeti Hauszmann Program részeként megújuló épület külső jegyeiben korhűen követi majd a sarokkupolákban végződő eredetit. Belsőépítészeti, épületgépészeti és üzemeltetési szempontból ugyanakkor modern megoldásokat alkalmaznak.

Ahogy már beszámoltunk róla, az újjáépítést megelőző régészeti feltárások során a szakemberek több értékes leletet is a felszínre hoztak. Köztük is kiemelkedik az a két, Álmos és Előd vezért ábrázoló szobor, melyek egykor a Halászbástyát díszítették. Mikula Ferenc alkotásai a telek alatt található pincerendszer feltárása során bukkantak elő a föld alól.

Az Álmos és Előd vezért ábrázoló szobrok a telek alatti pincéből kerültek elő (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program)

A Budavári Önkormányzattal kötött együttműködés értelmében a Várkapitányság megkezdi a Vöröskereszt Egylet egykori székházával szomszédos Batthyány-palota részleges műemléki felújítását is, amely magába foglalja a kapualj és a déli lépcsőház, valamint a keleti várfal felújítását, illetve a falszigetelési munkákat.

A Vöröskereszt Egylet egykori székházával szomszédos Batthyány-palota részleges műemléki felújítását is elvégzik (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program)

A munkálatok bontási feladatokkal és a területen található törmelékek elhordásával indulnak. Ezután, várhatóan ősszel kezdődik meg a Vöröskereszt Egylet egykori székházának újjáépítése.

Nyitókép: Elkezdődik a Vöröskereszt Egylet egykori székházának újjáépítése a Dísz téren (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program)