A klasszikus, szecessziós Belvárosi Kávéház hosszas felújítás után, korhű pompájában Matild Café & Cabaret néven született újjá, és május 19-től várja vendégeit a Ferenciek terén álló, a benne tavaly megnyílt szálloda által Matild Palotának keresztelt déli Klotild-palota épületében. A kávéháznak otthont adó ikonikus Klotild-paloták 120 évvel ezelőtt, 1899 és 1902 között Klotild Mária szász-koburgi és gothai főhercegné védnöksége alatt épültek Korb Flóris és Gierg Kálmán tervei szerint, először a déli épület készült el.

A Belvárosi Kávéház 1936-ban (Forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

A kétszintes Belvárosi Kávéház a korszak társasági életének kedvelt találkozóhelye volt, ahol rendszeres vendégek voltak a jeles közéleti személyiségek, újságírók, művészek, és ahol a magyar irodalom néhány jelentős darabja is megszületett. A történet szerint Krúdy Gyula is itt vetette papírra a Szindbád számos történetét, erre emlékezve Krúdy-szobrot is emeltek a kávéház mellett 2021-ben.

A klasszikus szecessziós Belvárosi Kávéházat idézi a megújult belső tér (Fotó: matildcafe.com)

A kávéház nemcsak a város társasági életének központjaként működött sokáig, hanem a második világháború után pedig ez volt az első budapesti vendéglátóhely, amely újra megnyitotta a kapuit: a Rónay Egon vezette kávéház akkoriban az újrakezdés ígéretének üzenetét képviselte a lakosság felé.

A helyreállítási munka a korabeli rajzok és fotók alapján készült ​(Fotó: matildcafe.com)

Az eredeti kávéházat közel négy évtizeden át a Rónay vendéglátós dinasztia vezette, majd igen változatos korszakokat élt meg a legendás helyszín, a tradicionális kávézó után később működött itt étterem, kaszinó, sőt éjszakai klub is.

Maga az épület mára az UNESCO világörökségi listájára is felkerült, és 1977 óta műemlékvédelem alatt áll. A hosszan tartó és rendkívül részletgazdag helyreállítási munka az eredeti terveken alapult, korabeli rajzok és fényképek is segítették a restaurátorok munkáját.

A kávéház a felújítás előtt és után (Fotó: matildcafe.com)

Mint a most megnyílt kávéház közleményéből kiderül, a város ikonikus épületében elhelyezkedő, 300 férőhelyes Matild Café & Cabaret az igazi kávéházi kultúrát eleveníti fel a boldog békeidők élénk Budapestjét megidéző, rendkívül autentikus légkörével. A vendégek nappal a kávéház gasztronómiai kínálatából válogathatnak, míg az est leszálltával, akárcsak az 1960-as években, a város élénk közösségi színterévé avanzsáló helyszínen magyar és nemzetközi kabaréműsorokat tekinthetnek meg a kávéház különleges, hidraulikus színpadán.

Restaurálták a díszítéseket is (Fotó: matildcafe.com)

Mára az épület a régi pompájában tündököl, és 2021 kora nyártól fogadja a helyi és nemzetközi vendégeket a Matild Palota a Luxury Collection Hotel Budapestben.

Forrás: matildcafe.com

Nyitókép: Visszanyerte eredeti pompáját az egykori Belvárosi Kávéház a Matild Palotában​ (Fotó: matildcafe.com)