Visszanyerte eredeti pompáját az egykori Belvárosi Kávéház a déli Klotild-palotában

A cikk angol nyelvű változata: The former Downtown Café in the South Klotild Palace has regained its original splendor

2022. április 14. 15:30

Az egykori Belvárosi Kávéház több évtizedes elfeledettség után Matild Café & Cabaret néven nyílik meg május 19-én a déli Klotild-palota épületében. A kétszintes, 300 férőhelyes kávéházat korabeli rajzok és fényképek alapján restaurálták.

A klasszikus, szecessziós Belvárosi Kávéház hosszas felújítás után, korhű pompájában Matild Café & Cabaret néven született újjá, és május 19-től várja vendégeit a Ferenciek terén álló, a benne tavaly megnyílt szálloda által Matild Palotának keresztelt déli Klotild-palota épületében. A kávéháznak otthont adó ikonikus Klotild-paloták 120 évvel ezelőtt, 1899 és 1902 között Klotild Mária szász-koburgi és gothai főhercegné védnöksége alatt épültek Korb Flóris és Gierg Kálmán tervei szerint, először a déli épület készült el.

A Belvárosi Kávéház 1936-ban (Forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

A kétszintes Belvárosi Kávéház a korszak társasági életének kedvelt találkozóhelye volt, ahol rendszeres vendégek voltak a jeles közéleti személyiségek, újságírók, művészek, és ahol a magyar irodalom néhány jelentős darabja is megszületett. A történet szerint Krúdy Gyula is itt vetette papírra a Szindbád számos történetét, erre emlékezve Krúdy-szobrot is emeltek a kávéház mellett 2021-ben.

A klasszikus szecessziós Belvárosi Kávéházat idézi a megújult belső tér (Fotó: matildcafe.com)

A kávéház nemcsak a város társasági életének központjaként működött sokáig, hanem a második világháború után pedig ez volt az első budapesti vendéglátóhely, amely újra megnyitotta a kapuit: a Rónay Egon vezette kávéház akkoriban az újrakezdés ígéretének üzenetét képviselte a lakosság felé.

A helyreállítási munka a korabeli rajzok és fotók alapján készült ​(Fotó: matildcafe.com)

Az eredeti kávéházat közel négy évtizeden át a Rónay vendéglátós dinasztia vezette, majd igen változatos korszakokat élt meg a legendás helyszín, a tradicionális kávézó után később működött itt étterem, kaszinó, sőt éjszakai klub is.

Maga az épület mára az UNESCO világörökségi listájára is felkerült, és 1977 óta műemlékvédelem alatt áll. A hosszan tartó és rendkívül részletgazdag helyreállítási munka az eredeti terveken alapult, korabeli rajzok és fényképek is segítették a restaurátorok munkáját.

A kávéház a felújítás előtt és után (Fotó: matildcafe.com)

Mint a most megnyílt kávéház közleményéből kiderül, a város ikonikus épületében elhelyezkedő, 300 férőhelyes Matild Café & Cabaret az igazi kávéházi kultúrát eleveníti fel a boldog békeidők élénk Budapestjét megidéző, rendkívül autentikus légkörével. A vendégek nappal a kávéház gasztronómiai kínálatából válogathatnak, míg az est leszálltával, akárcsak az 1960-as években, a város élénk közösségi színterévé avanzsáló helyszínen magyar és nemzetközi kabaréműsorokat tekinthetnek meg a kávéház különleges, hidraulikus színpadán.

Restaurálták a díszítéseket is (Fotó: matildcafe.com)

Mára az épület a régi pompájában tündököl, és 2021 kora nyártól fogadja a helyi és nemzetközi vendégeket a Matild Palota a Luxury Collection Hotel Budapestben.

Forrás: matildcafe.com

Nyitókép: Visszanyerte eredeti pompáját az egykori Belvárosi Kávéház a Matild Palotában​ (Fotó: matildcafe.com)

Összesen 3 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Na ez már igen! Nagyon örülök. Nem is hallottam erről a felújításról.


A pesti szallodasor tele volt ehhez hasonlo enteriorokkel. Kar ertuk...


Nagyon szép lett. Sajnos a másik Klotild palota, amit egyébként, már régebben felújítottak, most ismét zárva van. Valami munka látszik, de kérdés, mikor lesz ismét használható. Nem egy megbízhatatlan külföldinek kellene ismét eladni.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó