Látta már az új Krúdy-szobrot a Belvárosban? – A köztéri alkotást az egykori Belvárosi Kávéház közelében állították fel

A cikk angol nyelvű változata: Have you ever seen the new Krúdy statue in Downtown? - The public works were erected near the former Downtown Café

Írta: Pestbuda.hu

2021. november 26. 17:00

Krúdy egyik kedvelt helye volt az egykor a déli Klotild-palotában működött Belvárosi Kávéház, itt írta meg a Szindbád-novellák jelentős részét. Ennek az eseménynek állít emléket a most felállított zsánerszobor a Ferenciek tere közelében.

A Szindbád írójának, Krúdy Gyulának a zsánerszobra a déli Klotild-palota átalakításával együtt megújuló Duna utca Ferenciek tere felőli oldalára került. A megrendelő a palotát restauráló cég volt – tudtuk meg a Belváros-Lipótváros Önkormányzatától. 

Az író egyik kedvelt helye volt a Belvárosi Kávéház, a Szindbád-novellák egy része itt született (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Krúdy Gyula úgy kötődik a területhez, hogy az egykor a palotában működő Belvárosi Kávéház asztalainál írta meg a Szindbád-novellák jó részét. Lelkes Márk és Máthé Krisztián egy olyan szobrot tervezett, amely mellé a járókelők akár le is ülhetnek. Az alkotás nem került talapzatra, a szobor relatív kis súlya miatt nem volt szükég önálló alapozásra sem, az egyes elemek alátámasztását és vízszintbe helyezését a burkolatba fúrt acél távtartók biztosítják. 

A szobor mellé elhelyezett tonettszékre a járókelők leülhetnek (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az írónak több köztéri szobra is van országszerte, így Nyíregyházán, Siófokon, illetve Óbudán, a Fő téren Krúdy emlékére egy Szindbád-szobrot avattak 2013-ban, az író születésének 135., halálának 80. évfordulóján.

Nyitókép: A Duna utcában elhelyezett bronszobor Lelkes Márk és Máthé Krisztián szobrászművész alkotása (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu) 


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó