Gondolhatnánk, hogy a Dunát Kelet felé nem igazán kellett megnyitni, hiszen arra folyik, amit Pestről a folyó elvisz, azt ki is sodorja a Fekete-tengerre. Ehhez képest az 1830-as évektől az 1890-es évekig hatalmas erőfeszítéseket tett a Monarchia, majd a magyar állam azért, hogy ez a vízi út hajózható legyen.

A kiállítás egyik terme (Fotó: MMKM, Boda Gábor)

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Egyre közelebb! Ausztria–Magyarország felfedezi a Dunát és a Fekete-tengert című új kiállítása  ennek a munkának állít emléket. A tárlat – amelynek kurátora Tinku-Szathmáry Balázs főmuzeológus – eredetileg 2019-ben Isztambulban nyílt meg, majd több romániai helyszínen is járt, és most, kissé felújítva, újragondolva érkezett meg Budapestre. 

A kiállításnak a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány kiállítóterme ad helyet. A két termet elfoglaló kiállításon megismerhetjük azokat a kihívásokat, amelyekkel a Vaskapu hajózhatóságáért munkálkodók találkoztak, de a tárlaton azt is megtudhatjuk, hogy a nagy munka lezárultával hogyan is utaztak erre az emberek. Gazdag képanyag, térképek, menetrendek és étlapok elevenítik fel a Pestről Konstantinápolyig tartó utazásokat.

A tárgyak között láthatjuk annak a csónaknak, a Juliettának a modelljét, amelynek eredetijét Széchenyi István és útitársai használták, amikor egy lakóhajón, az erre a célra épített Desdemonán 1830-ban végigjárták a Dunát, felmérve a hajózás előtti nehézségeket.

A kiállításon látható a Dunagőzhajózási Társaság első dunai gőzhajója a FRANZ I. rendkívül részletes modellje, és más hajómodellek is, köztük a CORVIN gőzhajó több mint százéves modellje. Ahogy a kiálltás ismertetője írja:

„A 19. században az al-dunai, balkáni, török és közel-keleti kapcsolatok elindításának időszaka volt, amihez nagyban hozzájárult a közlekedés fejlődése.”

A Széchenyi gőzhajó modellje. E hajó vízrebocsátásánál, 1844-ben hangzott fel első alkalommal nyilvánosan a Himnusz (Fotó: MMKM, Boda Gábor)

A kiállításnak sajátos apropót ad, hogy 1834. április 14-én haladt át – első gőzhajóként – a Vaskapun a Dunagőzhajózási Társaság ARGO nevű hajója.

A CORVIN gőzhajó több mint százéves (fél) modellje. A hajónak csak a jobb fele valódi, háttérben tükör van (Fotó: MMKM, Boda Gábor)

Az Egyre közelebb! Ausztria–Magyarország felfedezi a Dunát és a Fekete-tengert című kiállítás augusztus végéig tekinthető meg a Gül Baba Kulturális Központ és Kiállítóhelyen.

Nyitókép: A Széchenyi gőzhajó modellje (Fotó: MMKM, Boda Gábor)