Gróf, miniszter és magyar hazafi – Aki az első főúri rezidenciát építtette a Palotanegyedben

2022. június 6. 9:00

Egy magyar mágnásnak nem lehet Bécsben palotája anélkül, hogy Pesten is ne legyen – üzente arisztokrata társainak gróf Festetics György, aki az osztrák fővárosban az 1850-es években, a magyar fővárosban, a mai Pollack Mihály téren az 1860-as években építtetett rezidenciát. Az itáliai palazzók mintájára Ybl Miklós által tervezett neoreneszánsz palota lenyűgözően szép lett, fényes tükörtermében, díszes szalonjaiban, elegáns márványtermében bolyongva eszünkbe juthat, hogy ugyanitt sétálhattak az 1867-es Andrássy-kormány tagjai is, lévén, hogy Festetics György is miniszteri posztot kapott. Járják be velünk ezt a fényűző palotát, amely az első főúri rezidencia volt a mágnásnegyedben!

A Pollack Mihály téri Festetics-palotáról talán mindenki hallott. De tudjuk-e, ki volt Festetics György? A kiegyezés évében létrejött Andrássy-kormányban miniszteri posztot kapott, a király szermélye körüli feladatokat látta el és Erzsébet királyné vagyonát kezelte. A keszthelyi Georgikont alapító Festetics gróf unokája volt. Nagy magyar hazafiként azt mondta: Bécsben nem lehet valakinek úgy palotája, hogy Pesten is ne legyen. Ő volt az első főúr, aki a Nemzeti Múzeum mögött palotát építettet, hamarosan több magyar főúri család is követte példáját, így épült ki a Mágnásnegyed.

Az erről szóló videónkat Youtube-csatornánkra is feltöltöttük, amelyet megtekintve virtuális sétán vehetnek részt az érdeklődők. Videónkban a Pestbuda várostörténeti magazin szerzője, dr. Dubniczky Zsolt történész meséli el mindazokat az érdekességeket, amelyet a Palotanegyed első főúri palotájáról tudni érdemes.

Megéri megnézni! 


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó