Állami tulajdonba kerülhet a Vörösmarty tér és a Széchenyi tér

2022. június 16. 20:00

Sajtóhírek szerint állami tulajdonba kerülne a jelenleg a főváros tulajdonában álló Vörösmarty tér, Széchenyi István tér és Podmaniczky Frigyes tér, amelyeket ezután az állam az V. kerületi önkormányzat ingyenes vagyonkezelésébe adna.

Az V. kerületi önkormányzat szerint a főváros felelőtlen, gondatlan gazdája a Podmaniczky és a Vörösmarty térnek, ezért a főpolgármester „ne csodálkozzon” azon, ha helyette a kormány gondoskodna ezekről a közterületekről – írja az MTI.

A Belváros önkormányzata csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményben reagált Karácsony Gergely Facebook-bejegyzésére, amelyben a főpolgármester kifogásolta azt a sajtóban megjelent tervet, miszerint több V. kerületi közterületet állami tulajdonba vennének.

A Podmaniczky tér 2019-ben (Fotó: pestbuda.hu)

Sajtóhírek szerint állami tulajdonba kerülne a jelenleg a főváros tulajdonában álló Podmaniczky Frigyes tér, Vörösmarty tér és Széchenyi István tér, amelyeket ezután az állam az V. kerületi önkormányzat ingyenes vagyonkezelésébe adna. Karácsony Gergely szerdán közösségi oldalán reagált a hírre, alkotmányellenesnek nevezve a három, „rendkívül fontos” tér ellentételezés nélküli államosítását. Közölte, ha ilyen törvényt elfogadnak, a főváros pert indít.

Az V. kerület közleményében kiemelték: a Podmaniczky és a Vörösmarty teret 2019-re a Belváros önkormányzata kormányzati támogatással újította meg. „A két V. kerületi tér fővárosi fenntartású, Karácsony Gergely azonban felelőtlen, gondatlan gazdájuk: évek óta elhanyagoltság, kiégett fű, piszok és szemét jellemezte a népszerű köztereket, pedig ezek impozáns részei lehetnének a Belvárosnak, Budapestnek.”

A Széchenyi István tér (Fotó: Google maps)

Hozzátették: Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi polgármester többször jelezte a főváros vezetésének, hogy átvennék a közterületek karbantartását. Megjegyezték: a főpolgármester rendkívül fontosnak tartja a tereket, de 2019 óta „jóformán egyáltalán nem látják el azok üzemeltetési feladatait, és 2022. április 28. óta mindenféle anyagi ellentételezés nélkül ezek elvégzését a Belváros Önkormányzatára bízták”, miközben a terek hasznosításából – így például a karácsonyi vásárból – származó bevételek a fővárosi önkormányzathoz folynak be.

Forrás: MTI

Nyitókép: A Vörösmarty tér (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Összesen 2 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


A Vörösmarty tér felújítása során a tér közepére elképesztően ronda világító testeket állítottak, amelyek oldalra, vakítóan szembe világítanak. Ugyanakkor a tér szélén, az épületek mellett, szép, magas, hagyományos kandeláberek vannak. Miért nem lehetett az egész térre ilyen hagyányos kandelábereket állítani?


Hét milyen érdekes, hogy csak a felújított , frekventált helyeket veszik el. Ha az itt a fő indok, hogy nincsenek karbantartva, akkor miért nem olyan szakadt környékeket karol fel az állam ilyen formában, amik valóban el vannak hanyagolódva, ezzel segítve a fővárost? nagy lári fári ez a duma, csak a lenyulható pénzek miatt van ez. meg, hogy kib.szanak a fővárossal ismét.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó