Az V. kerületi önkormányzat szerint a főváros felelőtlen, gondatlan gazdája a Podmaniczky és a Vörösmarty térnek, ezért a főpolgármester „ne csodálkozzon” azon, ha helyette a kormány gondoskodna ezekről a közterületekről – írja az MTI.

A Belváros önkormányzata csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményben reagált Karácsony Gergely Facebook-bejegyzésére, amelyben a főpolgármester kifogásolta azt a sajtóban megjelent tervet, miszerint több V. kerületi közterületet állami tulajdonba vennének.

A Podmaniczky tér 2019-ben (Fotó: pestbuda.hu)

Sajtóhírek szerint állami tulajdonba kerülne a jelenleg a főváros tulajdonában álló Podmaniczky Frigyes tér, Vörösmarty tér és Széchenyi István tér, amelyeket ezután az állam az V. kerületi önkormányzat ingyenes vagyonkezelésébe adna. Karácsony Gergely szerdán közösségi oldalán reagált a hírre, alkotmányellenesnek nevezve a három, „rendkívül fontos” tér ellentételezés nélküli államosítását. Közölte, ha ilyen törvényt elfogadnak, a főváros pert indít.

Az V. kerület közleményében kiemelték: a Podmaniczky és a Vörösmarty teret 2019-re a Belváros önkormányzata kormányzati támogatással újította meg. „A két V. kerületi tér fővárosi fenntartású, Karácsony Gergely azonban felelőtlen, gondatlan gazdájuk: évek óta elhanyagoltság, kiégett fű, piszok és szemét jellemezte a népszerű köztereket, pedig ezek impozáns részei lehetnének a Belvárosnak, Budapestnek.”

A Széchenyi István tér (Fotó: Google maps)

Hozzátették: Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi polgármester többször jelezte a főváros vezetésének, hogy átvennék a közterületek karbantartását. Megjegyezték: a főpolgármester rendkívül fontosnak tartja a tereket, de 2019 óta „jóformán egyáltalán nem látják el azok üzemeltetési feladatait, és 2022. április 28. óta mindenféle anyagi ellentételezés nélkül ezek elvégzését a Belváros Önkormányzatára bízták”, miközben a terek hasznosításából – így például a karácsonyi vásárból – származó bevételek a fővárosi önkormányzathoz folynak be.

Forrás: MTI

Nyitókép: A Vörösmarty tér (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)