Megvan az építési engedély, kezdődhet a Károly körúti ház tornyainak helyreállítása

2022. június 21. 14:00

A Károly körút és a Dohány utca találkozásánál álló házon az eredeti formájukban építik vissza a korábban lebontott, jellegzetes tetőelemeket és tornyokat, a tervezett átalakítás a napokban kapta meg az építési engedélyt, így hamarosan kezdődhet a kivitelezés.

A VII. kerület, Károly krt. 3/a szám alatti – a Károly körút és a Dohány utca találkozásánál álló – lakóházon hamarosan elkezdődhetnek az átalakítási munkák. Budapest Főváros Kormányhivatalának Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztálya június 3-án megadta a szükséges az építési és bontási engedélyt. 

Ahogyan az erről szóló határozatban is olvasható, a „meglévő 2 pinceszint, földszint, félemelet, 5 emelet szintszámú, társasházi lakóépület tetőszerkezetének elbontása után” az ingatlanon három újabb szintet létesítenek, 14 lakást és egy irodát alakítanak ki. 

Korábbi írásunkban bemutattuk az épületet, amely a tervek szerint visszakapja a II. világháború után elbontott jellegzetes tornyait. A tetőelemeket az eredeti formájukban építik vissza, a tetőteret viszont kortárs módon építik majd be.

A munkát korábban kiemelt beruházássá is nyilvánították. 

A Károly körúti emeletes saroképület, magas tetővel, a háború után elbontott tronyok nélkül (Forrás: hungaricana.hu)

Az impozáns saroképület főhomlokzata (Forrás: hungaricana.hu)

Az épület Hoepfner Guidó és Györgyi Géza tervei szerint készült. A házon az érdekes tetőelemeken kívül nagy méretű domborművek is helyet kaptak, a homlokzata a XX. század elejének igen színvonalas alkotása.

Nyitókép: A Hungária Biztosító Társaság bérháza egy képeslapon (Forrás: hungaricana.hu)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó