Hamarosan kezdődik a volt belvárosi trafóház, a korábban a Merlin Színháznak is helyet adó épület felújítása, július 11-én, hétfőn aláírták a megállapodást a kivitelezővel. Az épület a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában van, a Városháza telkén áll, amely a belváros legnagyobb telke, a Városház uta – Bárczy István utca – Károly körút – Gerlóczy utca határolja.

Az eredetileg transzformátorállomásként működő, 1928-ban átadott épületet – a Belvárosi Áramátalakító Állomást – Borbíró Virgil tervezte. A kétszintes, art deco stílusú épület egykor a pesti elektromos hálózat fontos eleme volt, funkcióját az 1950-es évek végéig látta el. Az V. kerületi Gerlóczy utcából megközelíthető egykori trafóház az 1990-es években kulturális tér lett, színháznak, oktatási központnak és klubnak adott helyet. Utoljára 1995-ben újították fel, 2011-ben zárták be, azóta üresen áll.

A belvárosi áramalakító épülete (Forrás: theatre-architecture.eu)

Az épületet a jelenlegi formájában újítják fel, a Merlin korábban ismert terei megmaradnak, de friss, kortárs arculatot kap, kialakítanak egy mintegy kétszáz négyzetméteres teraszt is – írta az MTI az önkormányzat tájékoztatása alapján. A beruházás nettó 413 millió forintba kerül, a munkálatok 2023-ban fejeződnek be, Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára.

A felújítást követően az épület főként kulturális funkciót lát el, de az önkormányzat közlése szerint közösségi és társadalmi eseményeknek is helyet ad majd. A keddi tájékoztatón elhangzott, hogy „pezsgő, kísérletező, kulturális közösségi térré” szeretnék változtatni a Merlint, amelyben koncerteket, tánc- és színházi előadásokat, kiállításokat, valamint konferenciákat is lehet tartani – írta az MTI.

Az épület üzemeltetésére pályázatot fognak kiírni.

Az üresen álló Merlin Színház 2020-ban (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Forrás: MTI, Pestbuda

Nyitókép: Kezdődhet a Merlin Színház korábbi épületének felújítása (Forrás: Városháza)