Kezdődik a volt Merlin Színház épületének felújítása

A cikk angol nyelvű változata: The renovation of the former Merlin Theater building begins

2022. július 14. 17:30

Hamarosan kezdődik a Városháza udvarán álló volt belvárosi trafóháznak, az egykori Merlin Színház épületének a felújítása. A munkálatok jövő évi befejezését követően az épület kulturális és közösségi térként nyílik meg újra.

Hamarosan kezdődik a volt belvárosi trafóház, a korábban a Merlin Színháznak is helyet adó épület felújítása, július 11-én, hétfőn aláírták a megállapodást a kivitelezővel. Az épület a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában van, a Városháza telkén áll, amely a belváros legnagyobb telke, a Városház uta – Bárczy István utca – Károly körút – Gerlóczy utca határolja.

Az eredetileg transzformátorállomásként működő, 1928-ban átadott épületet – a Belvárosi Áramátalakító Állomást – Borbíró Virgil tervezte. A kétszintes, art deco stílusú épület egykor a pesti elektromos hálózat fontos eleme volt, funkcióját az 1950-es évek végéig látta el. Az V. kerületi Gerlóczy utcából megközelíthető egykori trafóház az 1990-es években kulturális tér lett, színháznak, oktatási központnak és klubnak adott helyet. Utoljára 1995-ben újították fel, 2011-ben zárták be, azóta üresen áll.

A belvárosi áramalakító épülete (Forrás: theatre-architecture.eu)

Az épületet a jelenlegi formájában újítják fel, a Merlin korábban ismert terei megmaradnak, de friss, kortárs arculatot kap, kialakítanak egy mintegy kétszáz négyzetméteres teraszt is – írta az MTI az önkormányzat tájékoztatása alapján. A beruházás nettó 413 millió forintba kerül, a munkálatok 2023-ban fejeződnek be, Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára.

A felújítást követően az épület főként kulturális funkciót lát el, de az önkormányzat közlése szerint közösségi és társadalmi eseményeknek is helyet ad majd. A keddi tájékoztatón elhangzott, hogy „pezsgő, kísérletező, kulturális közösségi térré” szeretnék változtatni a Merlint, amelyben koncerteket, tánc- és színházi előadásokat, kiállításokat, valamint konferenciákat is lehet tartani – írta az MTI.

Az épület üzemeltetésére pályázatot fognak kiírni.

Az üresen álló Merlin Színház 2020-ban (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Forrás: MTI, Pestbuda

Nyitókép: Kezdődhet a Merlin Színház korábbi épületének felújítása (Forrás: Városháza)

Összesen 3 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


1960-as évek elején lett a Fővárosi Tanács kultúrháza Iványi László építész, a BVTV tervezője átalakítási tervei nyomán. A Merlin ezt a művházat örökölte, amely addigra végtelenül lepukkant. A városvezetés se kiköpni, se lenyelni nem tudja azóta sem.

Válaszok:
Kristoffff | 2022. július 15. 11:32

Egyetertek. Valoban kicsit mesterkeltnek tunik ez az iranyitott ujraelesztese a Merlinnek, de meg akar jol is elsulhet. Amennyire en emlekszem, nepszeru volt, legalabbis mint klub. Mint szinhaz vagy mint egy teljesen megfoghatatlan kulturalis ter, nem hinnem hogy valos tarsadami igeny mutatkoza ra.
En felepitenem az eredeti tervek szerint a hianyzo Karoly Koruti szakaszat a varoshazanak (korabbi kaszarnya/invalidus haz), es miutan a Pazmany campus terv el lett kaszalva penz hianyaban (hala istennek), oda be lehetne koltoztetni a campust, vagy reszben vagy egeszben. Igy egy egyetem campusa mellett mindjart ertelmet nyerne egy uj "kiserletezo" kulturalis ter, barmit is jelentsen ez :)

Válaszok:
belter | 2022. július 15. 22:12

Remek ötlet, szívesen látnék egy modern Károly körúti térfalat. Csodás tornyos városháza tervek készültek ide a XX. században. Művház, Merlin jó volt, szerintem népszerű lesz az utód is. Nagyon hangulatos, különleges építmény. Szervezhetnénk egy PestBuda nyitó-vita-estet, ha újra felmegy függöny a színpadonHozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó