Átadták a Mazsihisz Szeretetkórház felújított épületszárnyát

A cikk angol nyelvű változata: Renovated building wing of Mazsihisz Charity Hospital handed over

2022. szeptember 15. 18:00

Megújult a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége fenntartásában működő Szeretetkórház Reichmann-szárnya. Az új, központi laboratórium önálló épületben kapott helyet, valamint új intézeti gyógyszertárral és egyéb kiszolgálóegységekkel bővült az intézmény.

Átadták a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) fenntartásában működő, XIV. kerület, Amerikai út 53–55. szám alatt található Szeretetkórház Reichmann-szárnyát, új laboratóriumát és gyógyszertárát szeptember 14-én – írja az MTI.

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte: nemcsak a megújult épületrész ad okot az ünneplésre, hanem az is, hogy a kormány és a történelmi egyházak közötti együttműködés „ilyen csodálatos eredményekhez vezet”. Hozzátette: az együttműködés gyümölcseit nemcsak az adott vallási közösségek élvezhetik, hiszen az egyházi kórházak, így a Mazsihisz Szeretetkórház is kiveszi részét a területi ellátásból. Az államtitkár köszönetet mondott a kórház vezetésének a Covid-betegek ellátásáért, és kiemelte a kórház részvételét a nemzeti oltási programban.

A Mazsihisz Szeretetkórház megújult épületrésze az átadás napján (Fotó: Mazsihisz Szeretetkórház Facebook-oldala)

Heisler András, a Mazsihisz elnöke felidézte: a Reichmann-szárnyat 37 éve adták át a kanadai Reichmann család és más adományozók jóvoltából. Az addigi, eredetileg nem kórháznak épült, az 50-es évek államosításai után kényszerből kórházzá alakított épületet a kor akkori követelményeinek megfelelően kialakított bővítés tette elviselhetővé a betegek számára – mondta.

Emlékeztetett: a kormány 2017-ben döntött arról, hogy jelentős forrást biztosít az egyházi kórházak rekonstrukciójára, az egyházi kórházak fenntartói és vezetői pedig közösen kialakították azt az ellátási struktúrát, amely lefedi szinte az összes orvosi ellátási területet. Azóta az intézmény a felhasznált forrásokkal „rendben és pontosan elszámolt” – mondta, hozzátéve, a projekt befejezéséhez még körülbelül két és fél milliárd forintra számítanak, meglátása szerint joggal, hiszen a kormány a nehéz gazdasági környezetben is be kívánja fejezi a megkezdett beruházásokat. „Mi pedig ígérjük, hogy minden fillért a betegek ellátásra fogunk fordítani” – fogalmazott a Mazsihisz elnöke.

Müller Cecília országos tiszti főorvos hangsúlyozta: az elmúlt két évben, a koronavírus-járvány idején a Mazsihisz Szeretetkórház bebizonyította, hogy dolgozói mindent megtesznek betegeik lehető legszakszerűbb ellátásáért. Az országos tiszti főorvos jelezte, hogy a beruházás a pandémia nehézségei ellenére is folyamatosan zajlott, és megköszönte a tervezők, a kivitelezők, a dolgozók munkáját és a betegek türelmét. Azt is mondta: a korszerű, új szárny a benne dolgozók „szeretetteli tevékenységével” lesz teljes.

A beruházás összesen 1055 négyzetméteren és 5 szinten valósult meg (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Moran Birman, Izrael budapesti nagykövetének helyettese szerint szívet melengető érzés látni a magyar kormány és a Mazsihisz erőfeszítését a kórház felújításáért, és ennek még nagyobb a jelentősége, tudván, hogy ez az egyetlen fennmaradt szeretetkórház Közép-Európában. A mai napig élnek Magyarországon holokauszttúlélők, akiknek egészégét és jóllétét a lehető legtovább kell ápolni és védeni – emelte ki, megköszönve a kórház munkatársainak az értük végzett munkáját – tette hozzá a diplomata.

Shemesh Assaf, a Szeretetkórház főigazgatója arról beszélt: egy kórház úgy működik, mint egy emberi test, és a szeretetkórház jelenleg „egészséges és stabil”. Ez pedig annak köszönhető, hogy munkatársai a jó és rossz időkben egyaránt helytálltak.

A beruházás összesen 1055 négyzetméteren és 5 szinten valósult meg. Az eddigi kapacitás 39 ággyal, egy 200 négyzetméteres, új intézeti gyógyszertárral, valamint egyéb kiszolgálóegységekkel bővült. A kialakított, egy-, illetve kétágyas, akadálymentesített  kórtermekben saját fürdőszoba, televízió és légkondicionáló berendezés található. Az új, központi laboratórium önálló épületben kapott helyet 205 négyzetméteren. A kórház teljes felújítására a kormány 4,8 milliárd forintot biztosított.

Forrás: MTI

Nyitókép: Átadták a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége fenntartásában működő Szeretetkórház Reichmann-szárnyát, új laboratóriumát és gyógyszertárát (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó