Elkészült a Tóth Aladár Zeneiskola homlokzatának felújítása, így most már eredeti fényében ragyog a Feszl Frigyes tervei alapján 1874-re elkészült iskolaépület. Ezután az Erkel-iskolával közös udvart újítja fel a terézvárosi önkormányzat – írja a terezvaros.hu.

A VI. kerület, Szív u. 19–21. szám alatti iskolaépület homlokzatának helyreállításakor az volt a cél, hogy az külső megjelenésében minél inkább megegyezzen az eredetivel. 

Az iskola felújított homlokzata a Szív utca 1921. szám alatt (Fotó: Tóth Aladár Zeneiskola)

A kerület honlapján azt is közölték, hogy szeptember vége óta az udvaron folyik nagy átalakítás. A Szív utcai zeneiskolának és a párhuzamos utcában található Felső Erdősor utca 20. szám alatti Erkel Ferenc Általános Iskolának egy közös udvara van, amely 700 négyzetméteres. Ez az udvar születik most újjá. „A következő öt hónapban az aszfalt helyére biztonságosabb, színes gumiburkolat kerül, és megújul az iskolaépülethez csatlakozó járda. Az udvar két végében – a jelenlegi használatnak megfelelően – egy-egy játszó és tartózkodó udvarrész lesz, középen pedig futópályát, valamint különböző színű felfestéssel röplabda- és kosárlabdapályát használhatnak majd a diákok. A két iskola belső udvarára dézsákba és kaspókba ültetett növényeket is elhelyeznek, valamint az eredeti állapotába kerül vissza egy régi díszkút”– számol be a tervezett munkálatokról a terezvaros.hu.

Átalakítják az iskola udvarát (Fotó: terezvaros.hu)

A Tóth Aladár Zeneiskola honlapján olvasható, hogy az épület műemléki jelentőségű területen, az Andrássy út műemléki környezetében található, és kerületi védelem alatt áll. Az épület történetéről azt írják, hogy a telket 1871-ben vette meg a város, és már 1872-ben építési engedély iránti kérelmet nyújtottak be elemi népiskola céljára. A tervező Feszl Frigyes (1821–1884) és Feszl László (1847–1914) volt.

Nyitókép: Megújult a terézvárosi Tóth Aladár Zeneiskola homlokzata (Fotó: terezvaros.hu)

Forrás: terezvaros.hu, tothaladar.hu