Átadták a budapesti Nyugati pályaudvaron a megújult Márványcsarnokot és a Ceglédi folyosót – közölte a MÁV kommunikációs igazgatósága pénteken az MTI-vel.

A vasúttársaság ismertette: a rekonstrukció során a 145 éves Nyugati pályaudvar fontos részein megújult a tetőszerkezet, befejeződött a hangos és vizuális utastájékoztató rendszer kiépítése. Használatba vehetik az utasok a megszépült Márványcsarnokot és a Ceglédi folyosót, és az automaták pályaudvaron belüli elhelyezése is utasbarátabb lett.

Utastájékoztató monitorok és jegyautomaták segítik az utasokat (Fotó: MÁV)

Az évente mintegy 18 millió ember által használt épületegyüttes tetőszerkezetének felújítása 2020 tavaszán kezdődött, a kivitelezést a Magyar Építő Zrt. végezte. Mostanra felújították a tetőszakaszt a Márványcsarnok, a nemzetközi váró, továbbá a volt ABC, valamint a Ceglédi folyosó fölött. A Nyugati tér felőli irodaszárny és a kapcsolódó előtető tetőszerkezeteinek teljes felújítását szintén elvégezték.

A MÁV felhívta a figyelmet: mostantól a Márványcsarnokban is utastájékoztató monitorok segítik a vonatra várakozókat, továbbá a Váci út felőli üvegcsarnokba 12, a Márványcsarnokba 8, a vágánycsarnokba pedig 4 jegyautomata került.

A körútról a 14–17. vágányokhoz vezető Ceglédi folyosón szintén felújították a kőlábazatot és a homlokzati üvegfalat, valamint az acél tartószerkezetet és az öntvényelemeket, a téglafelületet. A MÁV közölte, hogy a felújítások folytatódnak: a Teréz körúti homlokzaton, az északnyugati torony felújítási munkálatai már megkezdődtek, a délkeleti tornyon pedig 2023 januárjában indulhatnak a munkák.

Felújították a tetőszakaszt a Márványcsarnok, a nemzetközi váró, továbbá a volt ABC, valamint a Ceglédi folyosó fölött (Fotó: MÁV)

A 10–13. vágány alatti keresztaluljáró álmennyezetének, világításának és burkolatainak, valamint az aluljáróból felvezető lépcsőkarok mellvédeinek felújítása a tervek szerint szintén jövőre készül el. Az ottani, használaton kívüli liftet elbontják, a helyére új, nagyobb kapacitású, akadálymentesítést szolgáló felvonót építenek be – ismertette a MÁV.

Forrás: MTI

Nyitókép: Megszépült a Márványcsarnok és a Ceglédi folyosó a Nyugatiban (Fotó: MÁV)