Adománygyűjtés indult a XII. kerületi Anna-rétre tervezett kápolna építési költségeinek fedezésére. A kiválasztott terv és az építési engedély már tavaly megvolt, de a szükséges állami támogatás a háborús helyzet miatt nem áll rendelkezésre. A kerület honlapján azt közlik, hogy a kápolna megépítésének becsült költsége 127 millió forint. „A szükséges összeg összegyűjtését követően reményeink szerint legkésőbb 2024-ben elkezdődnének az építési munkák” – írja a hegyvidek.hu.

A kerület honlapján, a hegyvidek.hu-n arról is tájékoztatnak, hogy az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye és a Hegyvidéki Önkormányzat három évvel ezelőtt közös pályázatot írt ki egy szabadtéri miséző- és emlékhely kialakítására, ami az Anna-réten átfutó Mária-zarándokutak találkozásában zarándok-pihenőhelyként is használható. Az építészeket arra kérték, hogy a környezetvédelmi szempontokat is vegyék figyelembe a tervek elkészítésénél.

A pályázatra 59 db érvényes pályamű érkezett. A megvalósításra kiválasztott terv alapján egy kicsi, tizenkét férőhelyes kápolna épülne, amely a rét felé kinyitva nagyobb létszámú szabadtéri mise megtartására is alkalmas lenne. Mint írják, a megépítése biztosítaná, hogy az Anna-réten az egyébként is rendszeresen megtartott vallási összejöveteleket méltó környezetben, de a természetvédelmi terület komoly igénybevétele nélkül lehessen megrendezni.

A kápolnát alig tizenkét férőhelyesre tervezték, de ehhez egy szabadtéri miséző- és emlékhely is csatlakozni tud (Fotó: hegyvidek.hu)

A cikkben beszámolnak arról, hogy civil közösségek és egyházi képviselők immár nyolcvan éve szorgalmazzák, hogy épüljön meg a Szűz Mária, a Világ Királynője Engesztelő Kápolna az Anna-réten, amely célra a főváros 1942-ben területet adományozott az egyháznak az Anna-rét mellett. Az építkezés 1944 decemberében megkezdődött, azonban a szovjet csapatok érkezése miatt leállt, az építőanyag eltűnt. A háború után új, nagyobb szabású tervek készültek Mindszenty József bíboros jóváhagyásával, és 1947-ben megtörtént az alapkőletétel. A kommunista államhatalom azonban közbeszólt, és a szerzetesrendek feloszlatásával egyidejűleg a kápolna megépítését is megakadályozta.

Mint írják, a rendszerváltás után, 1992-ben Salamin András és családja egy aprócska kápolnát emelt az Anna-réten. A hívek azonban nem mondtak le korábbi terveikről: megalapították a Svábhegyi Világ Királynője Engesztelő Kápolna Egyesületet annak érdekében, hogy a Natália nővér látomásában megjelenő kegyhely megvalósulhasson az eredeti helyszínen.

A tervek tehát elkészültek, az építési engedély is megvan, már csak a szükséges pénz hiányzik ahhoz, hogy megkezdődhessen az építkezés. A Hegyvidéki Önkormányzat  egy különszámlát nyitott az adományok gyűjtésére, a számlaszámot a hegyvidek.hu önkormányzati honlapon is közzétették. 

Forrás: hegyvidek.hu

Nyitókép: Adományt gyűjtenek az Anna-réti kápolna felépítésére (Fotó: hegyvidek.hu)