A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK)  központi épületében május 25-én várostörténeti kiállítás nyílt Örökségünk, Budapest címmel. A könyvtár Budapest Gyűjteménye Pest, Buda és Óbuda egyesítésének jubileumára állította össze a gazdagon illusztrált, interaktív, 21 nagy méretű tablóból álló várostörténeti pop up kiállítását a Budapest 150 program keretében, a Fővárosi Önkormányzat támogatásával – olvasható az intézmény honlapján.

Nagyjából fél évszázadnyi időszakot idéz fel a kiállítás, amelyről azt közlik, hogy „áttekinti a kiegyezés utáni új magyar állam megkülönböztetett támogatásával megindított várostervezés és -fejlesztés főbb eredményeit”. A mintegy háromszáz archív fénykép, plakát, térkép és egyéb hangulatos régi nyomtatvány felhasználásával készült tablók érzékeltetik a nagyvárossá válás folyamatát, ahogyan az az újonnan létrejött utcahálózattal, épületekkel, korszerű infrastruktúrával megszülető városképben és a mindennapok jeleneteiben tükröződik – írják.

A tárlaton 21 tabló látható (Fotó: pestbuda.hu)

Mint fogalmaznak: az összeállítás jelzi a gyors átalakulás árnyoldalait is, a társadalmi gondokat és az akkor kialakult városszerkezet mai következményeit. Mindezt azonban nem egy történeti elbeszélés keretében, hanem mozaikszerűen, sokszínű, tematikus kollázsokba rendezve, rövid szövegekkel tárja a látogatók elé.

Közlik azt is, hogy a változatos képi anyagot rövid, közérthető szöveges magyarázatok kísérik. A város egyes szögleteinek egykori és mai látványait a látogatók azonnal össze is vethetik az e célra készült, telefonjukon QR-kóddal lehívható internetes felületen.

A kiállítás plakátja (Forrás: FSZEK)

A kiállítás a VIII. kerületben, a FSZEK Szabó Ervin tér 1. szám alatti Központi Könyvtárában tekinthető meg 2023. július 7-ig, nyitvatartási időben,  ingyenesen (bejárat a Reviczky utca felől). Később a tárlat vándorútra indul, és fővárosi kulturális, oktatási intézményekben lesz látható.

Forrás: FSZEK

Nyitókép: Megnyílt az Örökségünk, Budapest kiállítás (Fotó: pestbuda.hu)