Felavatták Tamási Áron szobrát a XII. kerületben

2023. május 27. 17:00

Szobrot állítottak Tamási Áron írónak Budapesten, a Kiss János altábornagy utcában. Az Ábel-trilógia szerzője a székelyföldi Farkaslakán született 1897-ben, Erdélyben vált híres íróvá, 1944-ben költözött Budapestre. Több mint húsz évig, a haláláig élt a XII. kerületben, ahol május 26-án avatták fel egész alakos szobrát, Matl Péter alkotását.

A magyar irodalom székely realista táltosának nevezte Tamási Áront Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Kossuth-díjas székely magyar író első egész alakos köztéri szobrának pénteki avatásán, Budapesten – írja az MTI. Méltó és igazságos, hogy Tamási Áron 1966-ban bekövetkezett halála évfordulóján kap szobrot Budapesten – hangsúlyozta a házelnök.

Kövér László kiemelte: Tamási Áron igazságai azért váltak örök igazságokká, „mert aranyfedezetük a valóságban, a nemzeti hűségben és az írástudói felelősségben, jellemben rejlik. Tamási Áron a XX. században így és ezért hozhatta vissza a pezsgő székely életerőt a magyar irodalomba”.

A Kossuth-díjas író első, egész alakos köztéri szobrát a Tamási Áron-emlékév alkalmából állították (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A házelnök azt mondta: nem véletlen, hogy az egykori táltosok emlékét leginkább a székely népmesék őrizték meg, ezért az sem lehet véletlen, hogy Tamási Áron éppen Székelyföld szívében született Farkaslakán 1897-ben. „Tamási Áronnak kellett, hogy legyen elhivatottsága, hogy a betűvetés eszközével óvja népét, szülőföldjét, és ébresztgesse a Gondviselést” – hangsúlyozta Kövér László, kiemelve: az író olyan korban élt és alkotott, amelyben a székelyek és magyarok igazsága nem volt sem kimondható, sem elhallgatható. „Az ebből az ellentmondásból fakadó drámaiság tetten érhető életművén, amely a létfeszültséget székely derűvel tette elviselhetővé” – magyarázta.

Kövér László szerint Tamási Áronnak életében három nagy próbatételt kellett kiállnia, mindhárom feladat emberpróbáló volt: 1918-ban farkasszemet kellett néznie a halállal, 1937-ben az etnikai kirekesztéssel fenyegető romániai fasizmussal, 1956-ban pedig az ideológiai kirekesztést hirdető „nemzetáruló magyarországi kommunistákkal”.

„Mindhárom esetben – emberként, magyarként és írástudóként – erkölcsileg ő került ki győztesen a szembenézésből” – hangoztatta az Országgyűlés elnöke. Felidézte: Tamási a Székelyudvarhelyen tett hadiérettségit követően húszévesen bevonult katonának. Negyvenesztendősen pedig szervezője és vezéralakja volt 1937-es marosvásárhelyi találkozónak, ahol elnöki beszédében tömören és tisztán fogalmazta meg a magyar értelmiség mindenkori feladatát: „adjátok vissza a szónak az erkölcsi tartalmát, nemzeti súlyát és emberi hitelét” – idézte az író szavait az Országgyűlés elnöke.

A kárpátaljai művész alkotása az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar Iskola bejárata mellett kapott helyet a XII. kerületi Kiss János altábornagy utcában (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Kövér László emlékeztetett, 1937-ben Tamási arról beszélt, hogy Európában negyvenmillió ember élt kisebbségi sorsban. A házelnök úgy vélte „ma ötvenmillió európai ember él nemzeti kisebbségi sorsban, napjainkban az európai többségi nemzetek identitását és emberi méltóságát is hasonló veszélyek fenyegetik, mint a nemzeti kisebbségekét”.

Kövér László azt mondta: az elmúlt száz évben gyakran a többségi nemzetek akarták elidegeníteni a szülőföldjüktől a nemzeti kisebbségeket. „Napjainkra már ott tartunk, hogy transznacionális hatalmak már az európai nemzeti többségeket is otthontalanná akarják tenni” – magyarázta, majd kiemelte, hogy mindezért Tamási Áron azon megállapítása, hogy „azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne”, napjainkban nemcsak magyar, hanem európai igazsággá vált.  

A házelnök felidézte, hogy csaknem hatvanévesen Tamási Áron 1956 decemberében megfogalmazta Gond és hitvallás címmel a korabeli írótársadalom erkölcsi és politikai állásfoglalását. E szerint a politika vezetőit meg kell győzni arról, hogy a politika nem lehet öncélú, hanem csak eszköz „a nép üdvére”, a magyarság vágya a nemzeti függetlenség és a társadalmi rend demokratikus felépítése – emlékeztett.

Kövér László beszélt arról is, hogy az „otthonosság magyar létparancsát” megfogalmazó székely író szobrát Matl Péter szobrászművész faragta meg, „akinek kárpátaljai szülőföldjét napjainkban leginkább szorongatja az otthontalanság réme a Kárpát-medencében”. A házelnök köszönetet mondott Matl Péternek, és kitartást kívánt Kárpátaljának.

Matl Péter szobrászművész (j2), Kövér László, az Országgyűlés elnöke (j), Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke (j3), Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója (b2) és Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere (b) Tamási Áron Kossuth-díjas író első, egész alakos köztéri szobrának avatásán 2023. május 26-án (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Ezeken az utcákon járt Tamási Áron, miután Magyarországra menekült az ostrom idején: a Stromfeld Aurél utcában, Bajor Gizi villájában kapott helyet néhány hónapig, majd 1945 után az Alkotás utcában talált otthonra, ahol haláláig élt – hangsúlyozta Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere.

Tamási Áron szobrát Kövér László, Pokorni Zoltán és Csiba Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója leplezte le. Az emlékművet megáldották a katolikus, lutheránus, református és unitárius egyház képviselői.

Az egész alakos szobor az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar Iskola bejárata mellett kapott helyet a XII. kerületi Kiss János altábornagy utcában, a Tamási Áron-emlékév alkalmából.

Forrás: MTI

Nyitókép: Felavatták Tamási Áron szobrát a XII. kerületben (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Összesen 1 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Kimondottan szép a szobor, és külön öröm, hogy a tanítóképző előtt állították. fel. Az Ábel trilógiát kötelezővé tenném az iskolákban.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó