Már teljes szépségében látható a Corvin Áruház helyreállított homlokzata

2023. június 7. 10:30

Lehullt a lepel, vagyis az épületet takaró háló a Corvin Áruház felújított homlokzatáról, amelyet az 1926-os állapotának megfelelően állítottak helyre. Az ikonikus Blaha Lujza téri épület, amelyet évtizedekig jellegtelen alumíniumborítás takart, várhatóan augusztusban nyit meg Corvin Palace néven, üzletek és irodák lesznek benne.

Corvin Palace néven nyit meg augusztus végén a felújított Corvin Áruház a budapesti Blaha Lujza téren, az eredeti állapotban helyreállított homlokzatot takaró háló június 6-án ünnepélyes keretek között került le az épületről – írja az MTI.

Az 1926-ban átadott áruház régi-új homlokzatának bemutatása után a tulajdonos és üzemeltető Corvin Áruház Kft. egyik tulajdonosa, Balogh Viktor újságíróknak elmondta: az épület felújítása összesen mintegy 8 milliárd forintba kerül, amit saját forrásból, illetve a Raiffeisen Bank finanszírozásával valósítanak meg. A homlokzat helyreállítására körülbelül 1 milliárd forintot fordítottak.

Leleplezik az eredeti állapotban helyreállított homlokzatú, felújított budapesti Corvin Áruház épületét 2023. június 6-án. Az épületben augusztus végén nyílik meg a Corvin Palace (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Az épületben a közösségi terek mellett üzletek és irodák lesznek, az üzletek nagyobb része már bérbe van adva, az irodák többségéről még folynak a tárgyalások. A 16 ezer négyzetméternyi területnek nagyjából a fele lesz üzlet, a másik fele iroda.

A homlokzat ünnepélyes felfedése előtt Pikó András, a főváros VIII. kerületének polgármestere megköszönte a Corvin Palace tulajdonosainak és csapatának az értékmentő és értékteremtő munkát. Kiemelte, hogy az áruház jól illeszkedik majd a megújult Somogyi Béla utcához, a Blaha Lujza térhez, illetve a Palotanegyedhez, segít otthonossá tenni a várost.

A megújult homlokzaton látható a Corvin felirat (Fotó: Budapest Városháza Facebook-oldala)

Szobrok az eredeti állapotban helyreállított homlokzatú, felújított budapesti Corvin Áruházon (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere úgy fogalmazott: a Blaha Lujza tér ellen „történelmi bűnöket” követtek el korábban, ezek közé sorolta az egykor itt álló Nemzeti Színház lebontását, „autópályányi” forgalom bevezetését a belvárosba és a Corvin áruház eredeti külsejének eltakarását alumínium homlokzattal.

A főpolgármester szimbolikusnak nevezte a városi traumák közös feldolgozását, ezek között említve, hogy a budapestiek visszakapják az áruház eredeti homlokzatát. A főpolgármester hangsúlyozta: a progresszív politika a sokszínűségben hisz, ami a múlt értékeinek felismerésével és újraépítésével őrizhető meg.  

Forrás: MTI

Nyitókép: Leleplezték a Corvin Áruház felújított homlokzatát (Fotó: Sára Botond Facebook-oldala)

KORÁBBI CIKKEK:

A Corvin Áruház újjászületése: ismét palota lett a konzervdobozból

A Corvin Áruház csodái – Kívül és belül is igényes díszítéseket rejtett a város egykori büszkesége

Összesen 11 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Amikor ez a gyönyörű áruház épült akkor még nem voltak silány kivitelű plázák. A vásárlók is urak voltak, a kereskedők pedig kereskedők. Egy rágógumit kérődző fruska nemhogy eladó nem lehetett volna, de be se engedték abban az időben.
Még az ötvenes években is sokkal több ember járt zakóban, kötött nyakkendőt, mint ma.
Elképesztő a mai világ igénytelensége öltözködésben is.
Anno Londonban felvettem egy kék zakót, rendes inget, nyakkendőt és megcsodáltak a metrón. Ugyanakkor a Sommerset palotába szó nélkül beengedtek, mert normálisan fel voltam öltözve.


Az épület piszkos-drapp színe eléggé lehangoló. Nem tudom, hogy eredetileg is ilyen volt-e, de szerintem jobb lett volna ha fehér színt kap. Manapság úgy is minden templomot, kastélyt fehérre pingálnak, amit nem kellene, de a Corvinnál egyenesen kívánatos lett volna. Az emeleti ablakok szép barna színűek, de ahogy látom a földszinti rész modern üvegkaszni lesz. Kár!

Válaszok:
Sándor | 2023. június 7. 17:49
Kristoffff | 2023. június 8. 12:50

Igen! Kortárs vagyok, és tanú vagyok. Azokban az ötvenes években még jól látszott. A Corvin áruház eredetileg homok-színű volt, a díszek fehérek. Vele szemben a nemzeti sötétsárga színű volt, valamivel sötétebb, mint a Rókus kórház. (Ma a Rókus sötétsárga.)


Ha ez vigasztalja, a szmognak hala fel even belul ugyanilyen "piszkos-drapp" szinu lenne, akarmilyen szinure is festenek le...:(


Üdvös és szép dolog, ám van ami mellett jóérzésű ember nem mehet el, mert vérlázító arcátlanság...
Vannak annak némi furcsa íze mikor a VIII. kerületet a mocsokba, nihillbe visszazüllesztő Pikóandris beszél értékmentő és értékteremtő munkáról, ezt még tetézve a város otthonosságára vonatkozó szófordulattal....háát van az a rinocéroszbőr. Ennek a brigádnak nem sok köze (semmi) van ehhez a projekthez, nekik a kutyapiszoár a fejlesztési kompetenciájuk.
Kamugeriről meg már ne is beszéljük, mikor az elvbarátai szellemi elődjei követtek el történelmi bűnöket. Többek között ugyanezen "progresszív politika" (szélsőjobb és bal szintén progresszívnek nevezte magát) nevében szépen beburkolták értékmentés helyett. Egy ilyen PR eseményen való pózolás pont neki való, érdemi munka 0., más tollával történő ékeskedés kimaxolva. A múlt értékeinek felismerésébe simán belefért, hogy elkótyavetyéljék a Városháza épületét....Sokszínűségről meg már ne is beszéljünk mennyire sikamlós és kényes téma...:-)
Kétszínű aljas, farizeus banda, a szöveg meg marketingduma az megy nekik, de semmi több.


Sajnalatos, hogy a szomszedos, a XX. szazad minden veszedelmet tulelo egykori sajtoszekhaz homlokzatat mar nem lehet visszaallitani mert kapzsi modon elbontottak, pedig tul nagy beavatkozast nem igenyelt volna a renovalas. Az Europa Center homlokzata enyhen szolva silany a kornyezo epuletekehez kepest arrol nem is beszelve, hogy a historizalo kornyezetbe abszolut nem illik bele, ahogyan az aruhazzal szemkozti uvegkaloda sem.
Valamelyest segitene a helyzeten, ha visszaepulne a Nepszinhaz mert legalabb eltakarna a falanszteri arhitekturat.
Apropo aruhaz. Akarhogy is nezem a fobejarat folotti felirat az Cordin es nem Corvin. Ezen bizonyara jokat rohog majd a pesti nep.

Válaszok:
Sándor | 2023. július 3. 19:31

Hmm. Egyrészt nagyon klassz, hogy ezt az épületet felújítottàk (magántőke, magának). Màsrèszt a kommentek meglehetősen egyoldalúak.
Visszaépítések és teljesen abszurd kívánalmak fogalmazódnak meg. Értem én, hogy Kari Geri egy nulla. Meg Pikó Andrást menő kritizálni NER körökben. De a fenébe is, 13-ik éve van ez a rablóbanda. A hőn szeretett kormányuk. Budapest egy romhalmaz. Mutassanak már egyetlen utcàt ahol minden homlokzat rendben lenne. Látták mostanában az Anker közt, a Nádor Udvart, Király Fürdőt, Iparművészeti Múzeumot... és végtelenségig lehetne sorolni (csak a műemlékeket). Ha ennek a kormánynak kicsit is fontos lenne Budapest, hát nem így nézne ki. A régió messze leglepukkantabb fővárosa. Miközben a kedves rablóbandájuk az amúgy tökéletes állapotú MNB renovàlàsàra, új presztízs épületek megépítésére, Tiborcz István szállodájára, a saját kis oligarchiájuk várnegyedére, a kijàtszott és elpusztított vágóhídra ésatöbbi, ésatöbbi költ milliàrdokat. A még meglevő történelmi városrészre meg semmit. Vicc az egész közben meg a vàros pusztul. A rendszerváltás óta hányadék az egész politikai elit. Mostanra pedig eljutottunk a totális gazdasági és erkölcsi mélypontra. Volt valaha egy gyönyörű, hányattatott sorsú fővárosunk, ami ahelyett, hogy ùjra szép, érdekes, izgalmas hellyé válna, egy élhetetlen, vállalhatatlan, pusztuló szemétdomb kezd lenni. Mindehol kosz, mocsok, utcán haldokló hajléktalanok, agresszív drogosok, alkoholisták, az embereket inzultáló kisebbségiek, kutyaszar, vizelet és hányás, utcára szaró, hugyozó manchester külsői alja turisták. Hát ezt sikerült elérnünk 30 év alatt. Minden kedves Fidesz szurkolónak (még mielőtt félre értenének az összes eddigi banda, aljas, rabló gazemberek gyülekezete, nem csak ezek a mostani gengszterek) javaslok egy kirándulást Tallinba, Pozsonyba, Prágába vagy Varsóba. Világ szégyene ahogy a fővárosunk kinéz. Visszaépíteni...pfff, előbb minimálisan rendbehoznák ami még megvan.


Sok igazság van abban amit pillgrim ír. Valóban iszonyúan elhanyagolt Budapest. Amit rendbe hoznak, az is a kormánynak köszönhető, de azt is akadályozni szeretnék a baloldali polgármesterek, ahelyett, hogy örülnének neki. Még egy ilyen alkalmatlan főpolgármestere nem volt ennek a városnak. Semmit nem tud felmutatni, a rinyáláson kívül. Amit befejez, (Lánchíd, Blaha, stb. az is később és sokkal drágábban valósul meg. Önálló projektje, a biciklisávokon kívűl, nincs. Ráadásul nem a várossal foglalkozik, hanem beleavatkozik a nemzetközi politikába. (Háborúban állunk Oroszországgal). Ez már nem alkalmatlanság, hanem bűn!


Nagyon sok igazság van benne, de ha elvonatkoztatunk a politikától, rengeteg épület, helyszín, lakó- és iparnegyed lett már rendbe téve. A mostani állapotokhoz képest pl. a 80-as, 90-es évek Budapestje százszor lepukkantabb és koszosabb volt.


Az egykori Nemzetit nem lehet visszaépíteni. Annyira masszív volt, hogy két hétig három műszakban hordták el a téglát. Ma senki nem fog két méter széles főfalat, másfél méteres belső falat felhúzni, és a sok márvány és a belső díszítés is nagyon drága lenne.

Válaszok:
persona | 2023. július 17. 18:41

Barmit vissza lehet epiteni. A Varban most ugyanez zajlik tegla nelkul, betonbol. Egyebkent is abszurdum, hogy a szinhaz falai ket meter vastagok lettek volna.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó