Éppen 100 évvel ezelőtt, 1923-ban nyerte meg Sándy Gyula azt a pályázatot, melynek gyümölcse Krisztinaváros ikonikus irodaháza, a Magyar Posta egykori budai székháza lett. Az általánosan Postapalotának, napjainkban olykor Buda Palotának is nevezett épület a mai Krisztina körút, Várfok utca és Vérmező út háromszögében helyezkedik el, a Széll Kálmán tér szomszédságában.

A Sándy Gyula tervezte Postapalota délkeleti irányból, a Vérmező út felől (Fotó: Mészáros Dávid/pestbuda.hu)

Az 1926-ra elkészült, trapéz alaprajzú, felfelé hétemeletes (de alagsori szintekkel is rendelkező) épület volt a korabeli Budapest legmagasabb irodaháza. Szigorú feltételek szerint kellett felépíteni, előtérbe helyezve a gazdaságosságot (előírták, mekkorák lehetnek az irodák, vagy hogy hány ablakot kaphat egy-egy szoba). A második világháború jelentős pusztítások nyomait hagyta a Postapalotán, de annak vasbetonból készült pillérszerkezete teljesen ép maradt. így 1947-ben, még ha műemlékvédelmi szempontok nélkül, csakis funkcióalapon, de könnyen felújították.

Az épületben található Pénzmúzeum egyik kiállítása Sándy Gyula életével és munkásságával foglalkozik (Fotó: Mészáros Dávid/pestbuda.hu)

Közelebbről a Postapalota makettje (Fotó: Mészáros Dávid/pestbuda.hu)

Sándy Gyula nem csupán az épület szívósságára volt nagyon büszke (1953-ban hunyt el, így láthatta a pusztítás nyomait), de az épület bástyatornyára is, melynek megvalósítását szívügyének tekintette. Nagyon szerette a várakat, a középkori építészetet (nagy hatással volt rá például Murány vára vagy a trieszti Miramare-kastély), és ezek hangulatából szeretett volna belecsempészni a Postapalotába.

Az épület „koronája”: a bástya mellett húzódnak a panorámateraszok is (Fotó: Mészáros Dávid/pestbuda.hu)

A Magyar Posta 2008-ban költözött ki a házból, ami aztán éveken át gondozatlanul állt, annak egyre szembeötlőbb nyomaival. 2018-ban vásárolta meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB), és kezdte meg azonnal az épület felújítását Szalay Tihamér tervei alapján, együttműködve a műemlékvédelmi hatóságokkal, szem előtt tartva a különleges szecessziós jegyeket kívül-belül egyaránt.

Egy nappal a panorámaterasz megnyitója előtt, 2023. június 15-én egy épületsétán vehettek részt a sajtó képviselői – köztük a Pestbuda újságírója –, érintve néhány nem látogatóható helyiséget is. A különböző termek és folyósók jórészt őrzik az eredeti, Sándyhoz köthető díszítéseket, de szolgálnak új megoldásokkal is.

A résztvevőket köszöntik a séta házigazdái, az MNB munkatársai: Kitzinger Szonja és Madács Szilvia (Fotó: Mészáros Dávid/pestbuda.hu)

Az új megoldások közül valamelyik azért valósulhatott meg, mert egyes korábbi elemek idejétmúlttá váltak: ilyen elem volt az egykori belső udvar helyén az óriási kémény, melyet a felújítás során elbontottak. A belső udvart aulává alakították, üvegfedéssel és egy saját öntözővel ellátott növényfallal.

Az aulát egyszerre képviselik Sándy Gyula csigamotívumos lábazati csempéi és a modern idők organikus formái (Fotó: Mészáros Dávid/pestbuda.hu)

Az aula növényfala (Fotó: Mészáros Dávid/pestbuda.hu)

A Postapalota további különlegessége a páternoszter: a körforgó lifteket világszerte ezen a néven ismerik, amely a Miatyánk latin nyelvű változatának első két szavából (Pater noster) ered. Az ilyen felvonók mozgó fülkéi a rózsafüzérek gyöngyeihez hasonlóan írnak le egy soha véget nem érő „kört”. Ez volt Budapest, egyben Magyarország legelső páternosztere. Ma is működik, igazi kincse az épületnek.

A Postapalota páternosztere (Fotó: Mészáros Dávid/pestubda.hu)

A séta következő állomása a monetáris tanács termének előtere: itt található az épület „mohalámpája”, illetve Sándy Gyula unokájának, Konok Tamás festő- és szobrászművésznek néhány alkotása.

Részlet a monetáris tanács termének előteréből a „mohalámpával” (Fotó: Mészáros Dávid/pestbuda.hu)

Közelebbről az épület különleges lakója mint díszítőelem (Fotó: Mészáros Dávid/pestbuda.hu)

A monetáris tanácsterem az egész épület egyik legvédettebb helyisége, itt születnek a legfontosabb gazdasági döntések. A közönség számára nem látogatható tárgyalóban a nagy asztal és a csillárok is teljesen egyedi gyártásúak. Mivel az asztal előbb készült el, a termet később külön fel kellett állványozni, hogy végül a csillárok is a helyükre kerülhessenek.

A monetáris tanács terme a Postapalota legfelső szintjén (Fotó: Mészáros Dávid/pestbuda.hu)

Szemben a nagy monitorral és a nemzeti lobogókkal (Fotó: Mészáros Dávid/pestbuda.hu)

A csillárok egyike a monetáris tanács termében (Fotó: Mészáros Dávid/pestbuda.hu)

Az épületséta utolsó állomása a két tetőterasz, melyeket a bástya választ el egymástól. A délkeleti terasz a nagyközönségtől elzárt terület marad, viszont az északkeleti terasz – ahol kávézó is található – teljes hosszában megnyílt az érdeklődők előtt.

Sárgával keretezve a Postapalota. Pirossal jelölve a délkeleti- (DK), kékkel a megnyílt északkeleti (ÉK) terasz, a kettő találkozásánál zölddel a bástya (B) (Forrás: Google Earth)

A délkeleti teraszról rálátni a Budai Várnegyed északi végére, illetve Krisztinaváros és a Hegyvidék egyes részeire.

Séta a délkeleti teraszon, háttérben a bástyával (Fotó: Mészáros Dávid/pestbuda.hu)

Kilátás a délkeleti teraszról. Felbukkan a Mária Magdolna-torony, távolabb a Citadella és a Déli pályaudvar is (Fotó: Mészáros Dávid/pestbuda.hu)

Az északkeleti terasz befogadóképessége meghaladja a 70 főt, az ülések elrendezésétől függően akár a 100-at is elérheti. Korábban a tervek között szerepelt a bástyatorony kilátóvá alakítása, de biztonsági okokból nem valósult meg, így a terasz jelenti a legmagasabb látogatható pontot. Az épület közel 100 éve alatt nem volt arra példa, hogy a nagyközönség is használatba vehesse ezt a részt, és megtekinthesse a kilátást.

Az északkeleti terasz, amely 2023. június 16-tól várja vendégeit (Fotó: Mészáros Dávid/pestbuda.hu)

A kilátás tekintélyes részét a Széll Kálmán tér és házai adják, de távolabb még a Városliget „Szinyei léghajója” is felbukkanhat (Fotó: Mészáros Dávid/pestbuda.hu)

A panorámateraszt szabadon látogathatják a Pénzmúzeum látogatói, de a tervek szerint később önállóan is megközelítő lesz, külön bejárattal a Várfok utca felől.

Az északkeleti kilátás egy másik szögből (Fotó: Mészáros Dávid/pestbuda.hu)

A Magyar Nemzeti Bank nem csupán az állagmegóvást, a műemlékvédelmet, a főváros értékeinek megőrzését tartja kiemelten fontosnak, de ezeknek az értékeknek a megismertetését is. A Postapalota esetében a Pénzmúzeum megnyitása jelentette az első lépcsőfokot 2022 tavaszán, ezt követte a 2023 áprilisában megnyíló, Sándy Gyula életművét bemutató Évszázados értékünk – Korcsolyapályától a Pénzmúzeumig című kiállítás. A harmadik lépés a terasz megnyitása, és további tervek megvalósításán is dolgoznak.

Kiscsatári Ferenc, az MNB-EduLab megbízott helyettes ügyvezetője ismerteti a terasszal és az épülettel kapcsolatos további elképzeléseket (Fotó: Mészáros Dávid/pestbuda.hu)

Az attrakciók része Szőke Gábor Miklós szobrász alkotása, a Postapalota kertjében 2022 végén felállított, 6 méteres talapzaton álló 5 méter magas Csodaszarvas-szobor is, a Pénzmúzeumban pedig idővel újabb kiállítások, előadások és foglalkozások várhatók.

A Postapalota a Krisztina körút irányából. Jobbra a Csodaszarvas-szobor az épület kertjének végében (Fotó: Mészáros Dávid/pestbuda.hu)

Napfény az agancsok között (Fotó: Mészáros Dávid/pestbuda.hu)

Kétség nem fér hozzá, hogy az elmúlt években visszatért a főváros vérkeringésébe Sándy Gyula remekműve. Nemcsak a felújítás hozta közelebb az emberekhez a Postapalotát, de kulturális terekkel való feltöltése is – legújabban a panorámaterasszal, melynek élményét immáron bárki átélheti. E különleges, ikonikus épületet felkeresni és megcsodálni aktuálisabb, mint valaha.

A Postapalota Várfok utcai sarka (Fotó: Mészáros Dávid/pestbuda.hu)

Nyitókép: A Pénzmúzeum panorámateraszának sajtómegnyitója 2023. június 15-én (Fotó: Mészáros Dávid/pestbuda.hu)