Az egykori Eötvös út forgalomtól elzárt szakaszán, a Normafa út és a síház közötti új sétány, amely 2023. szeptember 13-tól Kopp Mária nevét viseli, a XII. kerületi önkormányzat alakíttatta ki. A sétányt, valamint ehhez kapcsolódóan Kopp Mária emléktábláját, a Magyar Családok Fáját, illetve a Normafa családi pihenőpadját közösen avatták fel az önkormányzat, a kormány, a Kopp Mária Intézet, valamint a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom képviselői – írja a hegyvidek.hu.

Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester az avatóünnepségen felidézte, hogy egy évtizeddel korábban ezen a környéken még teljesen más állapotok uralkodtak. „Ha tíz évvel ezelőtt lennénk itt, nem hallanánk egymást a végállomáson motort járató buszok zajától és nem nagyon tudnánk levegőt venni a dízelmotorok füstje miatt. Itt zúgott el a csillebérci üdülőtelepre és a KFKI-ba tartó forgalom, töredezett aszfaltú parkoló foglalta el a Normafa legszebb panorámájú részét, illetve akik nem fértek el a parkolóban, a fűben, fák között kerestek maguknak helyet”  – idézte a polgármester szavait a hegyvidek.hu.

Az elmúlt tíz évben azonban, mint hangsúlyozta, sok minden megváltozott: elbontottak két pusztuló szállodaépületet és két adótornyot, a forgalmat sikerült a Normafa út előtt az Eötvös út új szakaszára terelni, a Jánoshegyi útra pedig gyakorlatilag csak az hajthat be, akinek a park fenntartását illetően van ott dolga. A Normafa úttól kezdődően most már a gyalogosoké a hegygerincen haladó aszfaltozott út is, aminek a síházig tartó szakasza ezentúl Kopp Mária nevét viseli – közölte a polgármester.

A Kopp Mária sétány a Normafánál található (Fotó: KINCS)

A 2012-ben elhunyt nemzetközi hírű orvos, pszichológus, a magyar tudományos élet egyik meghatározó alakja volt. Legfontosabb gondolatait az avatóünnepségen Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára idézte fel, aki szerint Kopp Mária rendkívüli hatást gyakorolt hazánk közéletére. „Elképzelése, miszerint olyan társadalmat kell teremteni, amelyben minden vágyott gyermek megszülethet, 2010 óta Magyarország kormányainak legfontosabb célkitűzése” – hangsúlyozta az államtitkár. Kiemelte azt is, hogy Kopp Mária a kutatásai során arra jutott, hogy az élet értelmének megtalálásához nem elvont fogalmakra vagy materiális javakra van szükségünk, hanem szeretetteljes közösségre, amelyet családnak nevezünk. „A sétány, amit most átadhatunk, Kopp Mária személyiségének, munkájának és ma is ható szellemének állít emléket” – fogalmazott.

Kopp Mária emléktáblája (Fotó: KINCS)

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke, Fűrész Tünde arról beszélt, hogy az intézetük 2022-ben, Kopp Mária  halálának tízedik évfordulóján kezdeményezte, hogy közterületet nevezzenek el róla a Hegyvidéken, hiszen a kerület polgára volt. „Nagy öröm számukra, hogy az önkormányzat nyitott volt a kezdeményezésünkre, és egy gyönyörű sétányt nevezett el Kopp Máriáról” – idézte a KINCS elnökének szavait a hegyvidek.hu.

Kopp Mária lánya, Skrabski Fruzsina, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom elnöke arról beszélt, hogy édesanyja, valamint édesapja, Skrabski Árpád együtt dolgoztak és együtt gondolkodtak, együtt alapították a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalmat is, amelynek célja, hogy a kívánt, tervezett gyermekek megszülessenek.

A magyar családok fáját is elültették (Fotó: KINCS)

Az emlékbeszédeket követően Pokorni Zoltán polgármester, Fonti Krisztina alpolgármester, Hornung Ágnes államtitkár, Fűrész Tünde, a KINCS elnöke, valamint Skrabski Fruzsina, a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom elnöke közösen leplezték le Kopp Mária emléktábláját, elültették a Magyar Családok Fáját, valamint átadták a Normafa családi pihenőpadját. Ezt követően, az ünnepség többi résztvevőjével együtt közös sétát tettek az újonnan kialakított Kopp Mária sétányon.

Forrás: hegyvidek.hu

Nyitókép: A Kopp Mária sétány a Normafánál az átadás napján (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)