Nonstop Budapest címmel Budapest közműveinek történetét mutatja be a Margit-szigeti Kristály Színtér szeptember 23-tól ingyenesen látogatható kiállítása – olvasható az MTI hírében.

A Kristály Színtér a Margit-sziget déli részén, a Sportuszoda mellett található. Az egykori ásványvíz-palackozó üzem épületében 2022-ben nyílt meg az új kulturális és közösségi tér, amelyet a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott Szabad Tér Színház működtet.

A Kristály Színtér épülete a Margit-szigeten (Fotó: Kristály Színtér)

A mostani tárlatot szervező a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztetett rá. Egy világváros zavartalan üzemeltetésének folyamata sokszereplős, állandó készenlétet igénylő kihívás. Budapesten a legtöbb közszolgáltatás közel egyidős a fővárossal, és a város növekedésével és a lakossági igényekkel összhangban fejlődött, a hatékonyságot és fenntarthatóságot szem előtt tartva.

A kiállítás 11 állomáson vezeti végig a látogatókat (Fotó: bkv.hu)

Tájékoztatásuk szerint a Budapest 150 emlékév keretein belül megvalósuló Nonstop Budapest kiállítás informatív módon mutatja be a különböző tematikus profilú közszolgáltató cégek tevékenységét. A mára komplex hálózattá alakult közművek városi kincseket, műszaki hungarikumokat és komoly hagyományokat megújító, szemléletformáló innovációkat őriznek. A kiállítás 9 tematikus hívószó mentén, 11 állomáson vezeti végig a látogatókat, bemutatva az egyes közműszolgáltatások rövid történetét és fejlesztéseik fontosabb mérföldköveit.

Mint a szervezők kiemelték, a kiállítással a közműszolgáltató cégek közelebb hozzák a budapestiekhez a városüzemeltetés mindennapi, háttérben meghúzódó, nélkülözhetetlen elemeit, egyben az ebben résztvevő munkatársak és szakmai elődök előtt is tisztelegnek.

A városüzemeltetés mindennapi elemeit is bemutatják (Fotó: Városháza)

A kiállítás a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft., a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt.; Főtáv Távhőszolgáltatási Divízió, FKF Hulladékgazdálkodási Divízió, FKF Köztisztasági Divízió, Főkert Kertészeti Divízió és BTI Temetkezési Divízió, a BKV Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ Zrt., a Budapest Közút Zrt., a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. és a Fővárosi Vízművek Zrt. közreműködésével jött létre, a vállalatok archív anyagaiból.

Korabeli plakátok (Fotó: Kristály Színtér)

A tárlathoz a Deák17 Galéria új múzeumpedagógiai osztályfoglalkozásokkal is készül, ahol a gyerekek játékos, interaktív tárlatvezetéssel, kreatív feladatokkal ismerhetik meg a főváros történetét és működését.

A modern, fenntartható, környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vevő városműködtetésről és -fejlesztésről a Kutatók éjszakáján még többet lehet megtudni a szeptember 30-án 10 órakor kezdődő családi programokon.

A Nonstop Budapest tárlat október 8-ig mindennap ingyenesen látogatható, de bizonyos programok regisztrációhoz kötöttek.

Forrás: MTI

Nyitókép: Budapest közműveinek történetét mutatja be egy kiállítás a Margit-szigeten (Fotó: Városháza)