A 350 évvel ezelőtt született Mányoki Ádám tiszteletére avatott  emlékhelyet a Fiumei úti sírkertben a Nemzeti Örökség Intézete és a Magyar Emlékekért a Világban Egyesület – olvasható a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) honlapján.

Az emlékhelyavató ünnepség a Fiumei úti sírkertben (Fotó: Nemzeti Örökség Intézete)

A december 8-án tartott emlékhelyavató ünnepségen beszédet mondott Szücs György, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria tudományos főigazgató-helyettese, Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke, Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója és dr. Messik Miklós, a Magyar Emlékekért a Világban Egyesület elnöke. 

Emlékhelyet avattak Mányoki Ádám tiszteletére a Fiumei úti sírkertben (Fotó: Nemzeti Örökség Intézete)

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója köszöntőjében rámutatott: A Nemzeti Örökség Intézetének nem titkolt célja, hogy a Fiumei úti sírkert egy olyan nemzeti emlékhely legyen, ahol mindenki emlékezhet elhunyt magyarjainkra, nemcsak az itt található síremlékeknél, de olyan emlékpontoknál, emlékhelyeknél is, amelyek szimbolikus nyughelyként hirdetnek egy-egy hősi időszakot. Ilyen emlékpontot avatunk ma. Mányoki Ádám, a „magyar barokk halhatatlanja” emlékhelyénél nemcsak a festőre, de a barokk kor legkiválóbb művészeire is emlékezhetünk a Fiumei úti sírkertben. „Örömmel álltunk a Magyar Emlékekért a Világban Egyesület kezdeményezése mellé. Hiszen a művészet Mikes Kelemenje nem csak mint barokk festő élhet emlékezetünkben: neki köszönhetjük, hogy II. Rákóczi Ferenc fejedelem karakteres arcvonásait mindannyian ismerhetjük, hiszen történelemkönyveinkben nemzedékek óta szerepel.”  

Mányoki Ádám: II. Rákóczi Ferenc képmása (Forrás: Wikipédia)

Mányoki Ádám 1757. augusztus 6-án halt meg az „Elba-parti Firenzében”, Drezdában, síremléke a temetővel együtt megsemmisült.

Forrás: Nemzeti Örökség Intézete

Nyitókép: Emlékhelyet avattak Mányoki Ádám tiszteletére a Fiumei úti sírkertben (Fotó: Nemzeti Örökség Intézete)