A Főkert Természetvédelmi és Erdőkezelési osztályának munkatársai február elején kitették a helyi védettséget jelző táblákat a IV. kerületi Farkas-erdő Természetvédelmi Területre − olvasható a Főkert Facebook-oldalán. 2024. január 1-jével három új területtel – összesen több mint 46 hektárral – bővült a Fővárosi Önkormányzat helyi védettséget élvező zöld területeinek nagysága, melyek közül a Farkas-erdő a legnagyobb kiterjedésű, több mint 31 hektáros élőhelykomplexum. 

A Farkas-erdő a IV. kerületi Megyeri út – Farkas-erdő utca – Óceán-árok utca által határolt területen helyezkedik el.

Helyi védettséget jelző táblákat a tettek ki a területen (Fotó: Főkert)

A bejegyzésből kiderül, hogy a terület egy részén invazív, idegenhonos fajok is megtalálhatók, mégis a Farkas-erdő legnagyobb értéke az erdős területek és a vizes élőhelyek összetett jelenléte, ahol számos védett növény- és állatfaj is kedvező életfeltételeket talál. Az erdő közepén húzódó mélyedésben egy nádassal, téli sással borított nedves folt található, ahol nyáron a védett nádi tücsökmadár énekét is lehet hallani, de itt fészkel a fokozottan védett törpegém (Ixobrychus minutus), valamint Budapesten csak itt látható a védett nádi boglárka (Ranunculus lingua).

Farkas-erdőben kedvező életfeltételeket talál számos védett növény- és állatfaj is (Fotó: Főkert)
Az erdei fülesbagoly is költ a területen (Fotó: Főkert)

Az erdős területen a fokozottan védett, vonuló füleskuvikon kívül az erdei fülesbagoly is költ, és a legnagyobb testű hazai harkály, a fekete harkály (Dryocopus martius) is megfigyelhető. Az itt lévő homokos talajon a védett és a fővárosban ritka homoki fátyolvirág  virul, de kosborfélékben sincs hiány: kardos madársisak és széles levelű nőszőfű nyílik az árnyasabb részeken.

A Főkert emellett 8000 új facsemetét is elültetett a Farkas-erdőben. 

Forrás: Főkert

Nyitókép: A Farkas-erdő egyik ösvénye (Fotó: Palotás Dávid/pestbuda.hu)