A felsőoktatás hosszú távú befektetés, amelynek megtérülése a következő nemzedékek idején bontakozik ki – mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter március 18-án az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Állam- és Jogtudományi Kara felújított Kecskeméti utcai és ahhoz csatlakozó Magyar utcai épületszárnyának átadásán – olvasható az MTI hírében.  Navracsics Tibor úgy fogalmazott, hogy a magyar kormány ezért az európai uniós forrásokat a többi között a felsőoktatásba fekteti be. Jó helyre mennek a források – tette hozzá.

Az ELTE ÁJK Kecskeméti utca 10–12. szám alatti B épülete (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Az V. kerületi Kecskeméti utca 10–12. szám alatt, illetve a hozzá csatlakozó Magyar utca 31–33. szám alatt található épületegyüttes avatásán a miniszter kiemelte, hogy világszerte éles a verseny a felsőoktatás világában mind az egyes nemzetek, mind pedig az egyes intézmények között. Azt mondta, hogy a „felsőoktatási intézményeknek egyszerre kell megjeleníteniük a kiválóságot és a nemzeti kultúrát”.

Balra a Kecskeméti utca, jobbra a Magyar utcai épületszárny 2022-ben (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

„Az ELTE mindkét feladatának eleget tesz, nemzetközi szinten is ismert és elismert intézmény” – emelte ki. A miniszer szerint ahhoz, hogy az intézmény megőrizze versenyhelyzetét, szükség van a megfelelő infrastruktúrára is, ezt szolgálja a felújítás.

Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja az átadón elmondta, hogy az épületet állami és európai uniós forrásokból újították fel. A mintegy 1,5 milliárd forintos beruházás során elvégezték az épület külső hőszigetelését, és a felújították a külső homlokzatot, valamint még zajlik a Bogdánfy utcai sportcsarnok felújítása, ez várhatóan a nyárra készül el – tette hozzá.

A kancellár kitért arra is, hogy az elmúlt nyolc évben mintegy tízmilliárd forintot fordítottak energetikai korszerűsítésre az egyetemi épületekben, és az energiaköltségek harmadával csökkentek. Terveik között szerepel a lágymányosi épülettömb és a Bölcsészettudományi Kar épületeinek felújítása is – jelezte.

A Kecskeméti utca és a Magyar utca sarkán álló egyetemi épület 1954-ben, a Közti székházaként (Fotó: Fortepan/Képszám: 91976)

Darázs Lénárd, az ELTE általános rektorhelyettese felidézte, hogy a Kecskeméti utcai épület elődje egykor a Csekonics család tulajdonában volt, a palota a második világháborúban teljesen megsemmisült. Az 1950-es években a Közti (Középülettervező Vállalat), majd a rendszerváltás után a Kárpótlási Hivatal működött az épületben, amelyet végül az ELTE kapott meg.

Forrás: MTI

Nyitókép: Átadták az ELTE ÁJK felújított, Kecskeméti utcai épületét (Fotó: MTI/Lakatos Péter)