Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Kecskeméti utcai épületegyüttesét hamarosan felújítják, homlokzatát hőszigetelik  – derül ki az európai uniós Közbeszerzési Értesítőből, amelyben kihirdették a munkálatokat végző kivitelező nevét. 

A Kecskeméti utca 10–12. szám és Magyar utca 31–33. szám alatti épületegyüttes homlokzatának felújítása három főbb részből áll: a kecskeméti utcai szárny (egykori Közti-épület) kőburkolatos és vakolt épületrésznek a felújításából, a Magyar utcai szárny közterületi és belső udvari homlokzatának a felújításából, valamamint a belső udvaron található kisebb épület felújításából. A Kecskeméti utcai oldalon süttői mészkőre cserélik a burkolólapokat 900 négyzetméteren, alájuk hőszigetelő lapokat rögzítenek. A Magyar utcai szárnyon a talajnedvesség elleni szigetelést is elvégzik.

A Közti székháza a Kecskeméti utca és a Magyar utca sarkán 1954-ben (Fotó: Fortepan/Képszám: 91976)

Az egyetemnek ez az épülete egy nagy múltú telken fekszik. A mai Kecskeméti utca 10–12. szám alatt állt egykor az egyemeletes barokk Csekonics-palota, amely 1797 körül épült Hild János tervei szerint, Csekonics József báró felkérésre. Az 1838-as árvíz jelentős károkat okozott az épületben, így teljesen újjá kellett építeni, s ekkor az épület járószintjét is magasabbra emelték. 1893 és 1895 között Meinig Arthúr tervei szerint ismét nagyszabású átalakításokat hajtottak végre, immár az örökös, Csekonics Endre megbízásából. A Kecskeméti utca felőli oldalon a szomszédos telket is az ingatanhoz csatolták, s a dupla telken egy hatalmas, 18 tengelyes, kétemeletes palota épült, amelyhez továbbra is hozzátartozott a Magyar utcai hátsó szárny.

Csekonics báró nem csupán a palota méretes és díszes főhomlokzatával kívánta jelezni gazdagságát, de a szalonokat is fényűzően rendezte be, hogy az épület reprezentatív tereivel megfelelő körülményeket teremtsen a rangjához méltó társasági élethez.

Az épület 1943-ban az Országos Társadalombiztosító Intézet Balesetbiztosítási Főosztályának székházaként

Ám a két háború között a gazdagodást hanyatlás követte. A palota 1941-ben az Országos Társadalombiztosító Intézet (OTI) székháza lett, az új funkciónak megfelelő átépítés Kotál Henrik tervei szerint történt, az épületbe az OTI Balesetbiztosítási Főosztálya költözött. A II. világháborúban  a Kecskeméti utcai épület nagyrészt elpusztult, helyén a Középülettervező Vállalat (Közti) székháza épült Payr Egon tervei szerint 1950 környékén. A Magyar utcai hátsó szárny kevésbé sérült, később újjáépítették.

Az épületegyüttes jelenleg az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának B épülete, és hamarosan megkezdődik a felújítása. 

Forrás: ted.europa.eu, pestbuda.hu

Nyitókép: Az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának B épülete a Kecskeméti utcában (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)