Felújítják az ELTE jogi karának Kecskeméti utcai épületét – A telken egykor a Csekonics-palota állt

A cikk angol nyelvű változata: The building of the ELTE Faculty of Law on Kecskemét Street will be renovated - The Csekonics Palace once stood on the site

2022. július 7. 19:30

Az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának B épülete a Kecskeméti utca 10–12. szám alatt található, illetve hozzá csatlakozik a Magyar utca 31–33. szám alatti épületszárny is. A műemlék épületegyüttest most felújítják, korszerűsítik. A telken egykor egy híres épület állt, a dúsgazdag Csekonicsok fényűző palotája.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Kecskeméti utcai épületegyüttesét hamarosan felújítják, homlokzatát hőszigetelik  – derül ki az európai uniós Közbeszerzési Értesítőből, amelyben kihirdették a munkálatokat végző kivitelező nevét. 

A Kecskeméti utca 10–12. szám és Magyar utca 31–33. szám alatti épületegyüttes homlokzatának felújítása három főbb részből áll: a kecskeméti utcai szárny (egykori Közti-épület) kőburkolatos és vakolt épületrésznek a felújításából, a Magyar utcai szárny közterületi és belső udvari homlokzatának a felújításából, valamamint a belső udvaron található kisebb épület felújításából. A Kecskeméti utcai oldalon süttői mészkőre cserélik a burkolólapokat 900 négyzetméteren, alájuk hőszigetelő lapokat rögzítenek. A Magyar utcai szárnyon a talajnedvesség elleni szigetelést is elvégzik.

A Közti székháza a Kecskeméti utca és a Magyar utca sarkán 1954-ben (Fotó: Fortepan/Képszám: 91976)

Az egyetemnek ez az épülete egy nagy múltú telken fekszik. A mai Kecskeméti utca 10–12. szám alatt állt egykor az egyemeletes barokk Csekonics-palota, amely 1797 körül épült Hild János tervei szerint, Csekonics József báró felkérésre. Az 1838-as árvíz jelentős károkat okozott az épületben, így teljesen újjá kellett építeni, s ekkor az épület járószintjét is magasabbra emelték. 1893 és 1895 között Meinig Arthúr tervei szerint ismét nagyszabású átalakításokat hajtottak végre, immár az örökös, Csekonics Endre megbízásából. A Kecskeméti utca felőli oldalon a szomszédos telket is az ingatanhoz csatolták, s a dupla telken egy hatalmas, 18 tengelyes, kétemeletes palota épült, amelyhez továbbra is hozzátartozott a Magyar utcai hátsó szárny.

Csekonics báró nem csupán a palota méretes és díszes főhomlokzatával kívánta jelezni gazdagságát, de a szalonokat is fényűzően rendezte be, hogy az épület reprezentatív tereivel megfelelő körülményeket teremtsen a rangjához méltó társasági élethez.

Az épület 1943-ban az Országos Társadalombiztosító Intézet Balesetbiztosítási Főosztályának székházaként

Ám a két háború között a gazdagodást hanyatlás követte. A palota 1941-ben az Országos Társadalombiztosító Intézet (OTI) székháza lett, az új funkciónak megfelelő átépítés Kotál Henrik tervei szerint történt, az épületbe az OTI Balesetbiztosítási Főosztálya költözött. A II. világháborúban  a Kecskeméti utcai épület nagyrészt elpusztult, helyén a Középülettervező Vállalat (Közti) székháza épült Payr Egon tervei szerint 1950 környékén. A Magyar utcai hátsó szárny kevésbé sérült, később újjáépítették.

Az épületegyüttes jelenleg az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának B épülete, és hamarosan megkezdődik a felújítása. 

Forrás: ted.europa.eu, pestbuda.hu

Nyitókép: Az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának B épülete a Kecskeméti utcában (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Összesen 1 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Tehat ha jol ertem, az eredeti palota visszaepitese, vagy egy azt megidezo epulet, ami alkamas lenne az egyetem kiszolgalasara, fel sem merult. Hat ennyit errol.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó