Március 23-tól fogadja a látogatókat a Deák téri M2-es állomáson nyílt Metró Kiállítóterem. Az eddig elzárt területen, az egykori diszpécserközpontban létrehozott, különleges kiállítótér a budapesti metró relikviáit őrzi – olvasható a BKV honlapján, a bkv.hu-n.

A BKV új gyűjteménytára a 2-es metró Deák Ferenc tér állomásának peronjáról közelíthető meg. A kiállítóterem időszakosan és csoportosan, regisztráció után látogatható. 1970 és 2003 között itt működött a vonal diszpécserközpontja, ahonnan a forgalmat irányították. A fővárosi metrózás több mint fél évszázados története során rengeteg változáson ment át. A 2-es vonalat a 2000-es években újították fel, ami sok berendezés és eszköz lebontásával, lecserélésével járt. A régi tárgyak a használaton kívüli diszpécserközpontba kerültek. Így és itt jött létre a Metró Kiállítóterem.  

Múltidéző tárgyak a metrózás történetéből (Fotó: bkv.hu)

A tárlaton az eredeti metrós forma- és egyenruhákat, a levágott vezetőfülkét, az első metróvezetők egyikének eredeti, cirill betűs jogosítványát, a cirill betűs feliratokkal ellátott vezetői pultot, a kezelőasztalokat és a még megannyi múltidéző ereklyét ezentúl a nagyközönség is megnézheti, megismerve a metró működését és történetét.

A relikviák megőrzésével a BKV nemcsak az elődök munkája előtt tiszteleg, hanem – szándékai szerint – egy különös világot tár azon generációk elé is, amelyek már az informatika világában nőnek fel. A BKV – olyan régi közlekedési társaságok utódjaként, mint például a BKVT, a Beszkárt vagy a FAÜ – fontos társadalmi feladatának tartja a fővárosi közösségi közlekedés tárgyi és szellemi emlékének megőrzését – olvasható a bkv.hu-n.

Kezelőpult (Fotó: bkv.hu)

A társaság értékmentő tevékenységének köszönhetően jött létre 1975-ben a Millenniumi Földalatti Vasúti Múzeum, 1992-ben pedig a szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum. A BKV értékőrzésének eredménye a rendkívül népszerű, felújított villamosokból, buszokból és trolibuszokból álló nosztalgiaflotta is. 

Relikviák a tárlaton (Fotó: bkv.hu)

Az M2-es metró peronszintjén lévő Metró Kiállítóterem – az egykori diszpécserközpont méreteiből adódóan – csak korlátozott létszámban tud látogatókat fogadni, ezért a tárlatvezetésekre előzetesen regisztrálni kell. A közlekedéstörténeti túrák időpontjáról a BKV webes felületein lehet tájékozódni. A márciusi és az áprilisi időpontok ingyenesek. A Metró Kiállítóterem akadálymentesen – tehát babakocsival és kerekesszékkel – nem közelíthető meg. A kiállítás megtekintése 14 év felett ajánlott.

Forrás: BKV

Nyitókép: Levágott vezetőfülke a Metró Kiállítóteremben, az M2-es metró Deák téri állomásán (Fotó: bkv.hu)