A VI. kerületi Ó utca és Lázár utca között fekvő Bajcsy-Zsilinszky közt sétálóutcává alakítják át. Megújul az útpálya, az úttest a jelenlegi aszfalt helyett térkő burkolatot kap, valamint ehhez kapcsolódóan a parkolósávok átépülnek, megújul a járdaburkolat – olvasható a terezvaros.hu honlapon.

A sétálóutca látványterve (Fotó: terezvaros.hu)

A beruházás célja elsősorban a forgalom csillapítása és egy gyalogosövezet létrehozása, valamint a zöld felületek növelése. Új utcabútorokat is kihelyeznek, a növényszigetekben az árnyéktűrő növények és az örökzöldek mellett hét új talajkapcsolatos fát ültetnek ki. Parkolásgátló elemként virágládákat és növényplanténereket is kihelyeznek.

A Bajcsy-Zsilinszky köz jelenlegi állapota (Fotó: terezvaros.hu)

A Bajcsy-Zsilinszky közben állítják fel Dajka Margit szobrát. Dajka Margit a XX. század legnagyobb magyar színházainak, legemlékezetesebb filmjeinek szereplője volt. A magyar színésznő életének jelentős részét a terézvárosi Lovag utcában töltötte. 

Dajka Margit színésznő a Lovag utca 10. alatti lakásában 1964-ben (Fotó: Fortepan/Képszám: 107163)

Ez lesz az első olyan szobor a VI. kerületben, melyet ismert női személyiség tiszteletére állítanak. Az emlékművet a tervek szerint 2024. május 25-én, Dajka Margit halálának évfordulóján avatják fel.

Forrás: terezvaros.hu

Nyitókép: A megújuló Bajcsy-Zsilinszky köz látványterve (Fotó: terezvaros.hu)