Akadálymentes és mozgásfejlesztő játszóeszközökkel, négy új fával és majdnem 900 négyzetméternyi zöld felülettel átadták a klímatudatosan megújított Szabadság téri játszóteret – olvasható az V. kerületi önkormányzat lapunkhoz is eljuttatott sajtóközleményében.

Mint írják: a Belváros Önkormányzata Magyarországon az elsők között alkalmazta a fák városi környezethez való alkalmazkodását segítő legmodernebb ültetési technikákat – a gyökércella rendszert és a Stockholm-módszert –, a közterület fejlesztéseit pedig a klímatudatos és hatékony vízgazdálkodási szemlélet alapján végzi. „Ennek az ökotudatos, hosszú távú kerületfejlesztési stratégiának újabb elemeként újították meg a Szabadság tér délnyugati oldalában fekvő játszóteret” – fogalmaztak.

Nagyobb lett a zöld felület a Szabadság téri játszótéren (Fotó: Belváros Önkormányzata)

Az előzményekről azt írják, hogy az önkormányzat 2024 januárjában a belvárosi szülők kezdeményezésére, önként vállalt feladatként, a lakók javaslatai, észrevételei alapján megvalósuló közösségi tervezéssel kezdett bele „a főváros gondatlansága okán leromlott állapotba került Szabadság téri játszótér felújítási munkálataiba, ahogy erre korábban a szintén a Főváros Önkormányzatának hiányos üzemeltetésében álló Hild tér esetében is szükség volt”.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a gyermekek biztonságát szem előtt tartva a korábbi négy bejáratból kettőt megszüntettek, a megmaradó két bejárat pedig egy-egy kaput kapott, ezáltal a játszótér zárhatóvá vált. A korábban is itt álló, kedvelt játszóeszközök egy részét felújították, de számos új elemmel is bővítették a játszóteret. A gyerekek a jövőben már nemcsak a felújított kisvonaton, de egy csúszdával egybekötött kockaváron, háromféle, több korosztálynak szóló hintán (babahinta, laphinta és fészekhinta), forgó játszóelemeken, trambulinon, egy speciálisan kialakított, akadálymentes, napvitorlával árnyékolt homokozóban is játszhatnak, amelynek létrehozásához az újrahasznosítás jegyében a korábbi játszótéri gumiburkolatot felhasználták.

A közleményből kiderül, hogy számos olyan játszóelemet is elhelyeztek, amelyek fogyatékkal élő vagy mozgásukban korlátozott gyermekek számára is használhatóak, így biztosítva minden gyermek számára az önfeledt és közös játék örömét.  A játszótér magja – egyrészt az akadálymentesség biztosítása, másrészt a biztonság érdekében – ütéscsillapító és egyben vízáteresztő gumiburkolatot kapott, amelynek részeként egy egybefüggő kismotorpályát is kialakítottak.

A csúszdával egybekötött kockavár is új elem a játszótéren (Fotó: Belváros Önkormányzata)

A munkálatok során kiemelt figyelmet fordítottak a fák, növények védelmére: a korábban itt lévő cserjék helyben maradtak, csak átültették őket, illetve az itt álló fák közül volt olyan, amelyik talajcserében részesült, hogy jobban fejlődjön. A játszótéren immár 21 fa áll, amelyből négy fát (két virágos kőrist, egy díszcseresznyét és egy júdásfát) most ültettek el. A növények vízutánpótlásáról gyökéröntöző berendezés gondoskodik.

A játszótéren 9020 évelő növényt is telepítettek, a zöld felület méretét pedig közel 900 négyzetméterre növelték. Helyet kapott még itt egy, a vízét helyben szikkasztó ivókút, tíz pad, valamint négy új hulladékgyűjtő.

Forrás: Belváros Önkormányzata

Nyitókép: Átadták a megújított Szabadság téri játszóteret (Fotó: Belváros Önkormányzata)