Befejeződtek a fasor-rekonstrukciós munkák: a pesti oldalon az Üllői út, a budai oldalon pedig a Fehérvári út és a Hegyalja út fasora kapott alapos vérfrissítést idén tavasszal – olvasható a Főkert bejegyzésében. 

A fápolók az előzetes szakmai felmérés során mindhárom helyszínen számos kiöregedett, rossz egészségi állapotú egyedet találtak, melyek balesetveszéllyel fenyegettek. Ezekben a fasorokban tehát egy megtervezett, nagymértékű megújításra volt szükség. A munka során szisztematikusan leápolták a fákat, vagy ha a szakmai indokok alapján más lehetőség nem volt, kivágták a rossz állapotú egyedeket – közlik a bejegyzésben.

Új facsemeték (Fotó: Főkert)

A kivágott fákat ebben az ültetési időszakban visszapótolták, ezáltal hosszú távon egy egységesebb képű fasort fogunk kapni azonos korú és fejlettségű fákkal. Azt írják, hogy a munkavégzés ezzel a módszerrel fenntarthatóbb módon zajlott.

A legnagyobb munkát az Üllői út jelentette, itt több mint 360 friss facsemetét ültettek vissza – közel 50-nel többet, mint amennyit eltávolítottak. Ráadásul ahol volt erre lehetőség, ott megpróbálták a korábban az Üllői úton többnyire jellemző gömbakácokat ökológiailag értékesebb és dekoratívabb fákra cserélni, például oszlopos gyertyánra vagy gömbnövekedésű csepleszmeggyre.

Az Üllői úti fasorra főleg oszlopos gyertyánt és gömbnövekedésű csepleszmeggyet ültettek (Fotó: Főkert)

A Fehérvári úton több mint 40 pagodafát pótoltak vissza, a Hegyalja útra pedig a városi körülményeket jól tűrő mezeijuhar-fajták kerültek. Ezeket a tulajdonos kerületek (XI. és XII. kerület) ültették, ebben a kiemelt fasorban a faápolás a Főkert feladata, a pótlásról a tulajdonos gondoskodik.

A fiatal csemeték az első öt évben még különleges odafigyelést, elsősorban öntözést igényelnek. Az Üllői úton ezt öntözőzsákokkal oldják meg, ezek csepegtetve, folyamatosan biztosítják a fácskák megfelelő vízellátottságát.

Forrás: Főkert

Nyitókép: Megújultak a fasorok Pesten és Budán (Fotó: Főkert)