„Terézváros évszázados elmaradását pótolta azzal, hogy felavatta a kerület első női emlékművét” – olvasható a terézvárosi önkormányzat MTI-hez  eljuttatott közleményében, melyből kiderül az is, hogy Dajka Margit színművésznek állítottak emléket a VI. kerület új sétálóutcájában, a Lázár utca és Ó utca között fekvő Bajcsy-Zsilinszky közben.

Az Ó utca és Lázár utca között fekvő Bajcsy-Zsilinszky közt sétálóutcává alakították át (Fotó: terezvaros.hu)
Virágládákat is elhelyeztek, ültettek néhány fát (Fotó: terezvaros.hu)

A szobor Dajka Margitnak (1907–1986), az egyik legnagyobb magyar színművésznek, Bors néni megformálójának állít emléket. 

Az alkotás több mint 200 azonos méretű kockából épül fel. Huszonnégy kiválasztott kockában, egy-egy négyrétegű üvegbetétben a színésznő életének és pályafutásának jelentős pillanatait mutatja meg. Filmes és színházi szerepei mellett négy életkép is látható, az egyik a művésznő Lovag utcai lakásában, terézvárosi otthonában készült.

Dajka Margit filmes és színházi szerepei mellett a Lovag utcai otthonában készült kép is látható az emlékmű kockáin (Fotó: terezvaros.hu)
A szobor több mint 200 azonos méretű kockából épül fel (Fotó: terezvaros.hu)

A közleményben Krauth Veronikát, az alkotást készítő Individin Design Studio alapítóját, építészt, dizájnert idézik, aki elmondta: a szobor körbejárható, a képek este világítást kapnak, és az alkotás alján egy kétnyelvű információs sávot is kialakítottak.

A közleményben Soproni Tamás polgármester kiemelte: tavaly nőnapon jelentette be, hogy a kerület új sétálóutcájában, a Bajcsy-Zsilinszky közben szeretnénk felállítani Dajka Margit emlékművét. „A helyszín adta magát, hiszen olyan területet kerestünk, ahol van hely és lehetőség kicsit elidőzni az emlékműnél” – mondta, hozzátéve, hogy a sétálóutca és a szobor egyszerre készült el. Elmondta: a Lázár utca felújításával, a Hajós utca zöldítésével és az új sétálóutcával az itt élők számára egy olyan modern városrész kialakítása a cél, ahol nemcsak közlekedni lehet, de sétálni, beszélgetni, megpihenni is jó.

Forrás: MTI

Nyitókép: Felavatták Dajka Margit emlékművét a VI. kerületben (Fotó: terezvaros.hu)