A pesti alsó rakpart Lánchíd és Erzsébet híd közötti szakaszán, a Jane Hainig rakparton tájépítészeti munkák kezdődnek. A rekonstrukciós munkálatok magukban foglalják a rakpart zöldfelüleleteinek kialakítását, a faültetéseket, árnyékolószerkezet és lelátó építését, valamint az automata öntözőhálózat és a vízbekötés, vízóraakna-létesítést is – derül ki a közbeszerzési értesítőből, amelyben kihirdették a munkálatokat végző kivitelező nevét. A pályázati dokumentum szerint nyolc fahelyet alakítanak ki, nyolc zöldkazettát helyeznek el a 365 négyzetméteren fekvő évelők telepítésére. A kockakő burkolatot 608 négyzetméter felületen elbontják. 

A pesti alsó rakpart Lánchíd és Erzsébet híd közötti szakasza (Fotó: Google maps)

A pesti alsó rakpart átépítésének korábbi szakasza 2021-ben készült el, ekkor 34 fa elültetése mellett folytonos gyalogossétányt építettek az id. Antall József rakpart Parlament és Margit híd közötti szakaszán.

Az idén nyáron megvalósuló beruházásban 8 darab, kétszer iskolázott fa elültetése mellett biodiverz évelőágyást is létrehoznak. Az automata öntözőrendszer kiépítésével megoldódik a korábban telepített 29 növényláda locsolása is. A szakaszon napozószékeket, árnyékolókat, kerékpártámaszokat és ivókutat is telepítenek. A zöldfelületi fejlesztések a meglévő burkolatba illesztve, annak bontás utáni helyreállításával valósulnak meg – olvasható a budapest.hu honlapon.

Hozzáteszik azt is, hogy a fejlesztés az útpálya és partél közötti sávban valósul meg, így a rakpart jelenlegi forgalmi rendjét elkészült állapotában nem érinti. A kivitelezési munkák munkaszakaszokra bontva ütemezetten valósulnak meg, mindig csak az építéssel érintett területrészek lesznek elzárva. Folyamatosan biztosított lesz a rakparti hajók megközelítése, a hajók kiszolgálóforgalma, illetve a területen a gyalogosáthaladásra is folyamatosan szabadon marad a part menti sáv. 

Az id. Antall József rakpart Parlament és Margit híd közötti szakaszán 2021-ben nyílt meg a gyalogossétány (Fotó: bkk.hu)

Hamarosan elkészülnek a rakpart teljes körű átépítésének a tervei is, a BKK Budapesti Közlekedési Központ megbízásából, az Európai Unió TOP Plusz Komplex Klímaadaptációs és Közterület-megújítási programjának finanszírozásában. Ez is része annak a 300 milliárd forintos fejlesztési csomagnak, amelyet Budapest 2029-ig használhat fel.

Forrás: kozbeszerzes.hu, budapest.hu

Nyitókép: A Jane Haining rakpart (Fotó: BKK)