Az V. kerületi Egyetem tér épületekkel szorosan körülvett terület, nyaranta túlmelegszik, ezért felmerült az igény a zöldfelületi arány növelésére. A tér átalakításai munkálatai tervezetten július első felében kezdődnek, és várhatóan 2025 tavaszáig tartanak – olvasható a Mai Belváros című lap Facebook-oldalán.

Arról is tájékoztatnak, hogy az Egyetem téren hamarosan kezdődő fejlesztés célja egy olyan változatos, hangulatos térrendszer kialakítása, amelyben egyaránt megtalálhatóak tág terek és hangulatos kisebb helyek, melyek találkozóhelyként is működnek. A térre 21 új fát ültetnek kisebb facsoportokban, ebből 3 extra méretű, koros fa lesz, melyeket karakteres formájuk, levélzetük miatt a tér központi helyeire telepítenek.

Látványterv az új fákkal (Forrás: blvf.hu)

Mint írják, a fák lombtömege által adott árnyéknak és a leveleiken elpárologtatott víznek köszönhetően sokkal kellemesebb és élhetőbb mikroklíma alakulhat ki a környezetükben. A meglévő faállomány (és lombtömeg) megőrzésével, illetve minőségi és mennyiségi növelésével, a terület városi klímája és használati komfortja jelentősen javulni fog. A fák mérete változatos lesz, de a fajták kiválasztása még zajlik.

A bejegyzésből kiderül, hogy a téren elültetni tervezett fák legalább négyszer iskolázottak lesznek, de a lehetőségek függvényében akár 7-szer iskolázott fák is lehetnek. A korosabb fák elültetéskori magassága akár a 8-10 métert is meghaladhatja. A fák megfelelő gyökérmenedzsment-rendszerrel – Stockholm faültetési rendszer vagy gyökércellarendszer – jelentős mennyiségű csapadékot tudnak majd helyben tartani.

A Könyv-szökőkút a téren (Forrás: Mai Belváros)

Mint fogalmaznak, az ilyen rendszerek alkalmazásában a kerület tapasztalata kiemelkedően nagy, mivel a Belvárosban az elmúlt néhány évben elültetett több mint félezer fából 96-ot már a Stockholm-módszerrel, míg 92-t gyökércellarendszerrel ültettek el. Az ültetendő fák életfeltételeinek megteremtésére és hosszú távú fenntartása érdekében automata öntözőrendszert építenek ki, a csapadékvíz bevezetésének lehetőségével kiegészítve.

A július elején kezdődő munkálatok során egy új ivókutat is telepítenek, a téren található „Sajt-szökőkutat” pedig áthelyezik a Henszlmann Imre utca torkolatába. Az Egyetem téren a felújítás alatt is működik majd párakapu. A munkálatok során ideiglenes forgalmi változásokkal kell számolni. 

Forrás: Mai Belváros című lap Facebook-oldala

Nyitókép: A megújuló Egyetem tér látványterve (Forrás: blvf.hu)