Új szakaszába leépett a Citadella 2020-ban indult felújítása, nemrég felállványozták az 1854-ben épült erőd végénél álló Szabadság-szobrot is. Kisfaludi Strobl Zsigmond által alkotott, 1947. április 4-én felavatott monumentális emlékművön elvégzik a posztamens és a szobor állapotfelmérési, feltárási és diagnosztikai munkálatait – derül ki a Nemzeti Hauszmann Program közleményéből. Mint írják, már zajlik a talapzaton feltárt  kőhibák és az időjárás okozta erózió javítása, valamint a kőelemek cseréje és restaurálása. A munka során a szakemberek megtisztítják a szobor és a kompozíció többi elemének felületét is, mindemellett átvizsgálják a szobrokban található több ezer rögzítőcsavart és kijavítják az esetleges repedések okozta hibákat is. Jelenleg a fémrestaurátorok a belső szerkezeti kötések cseréjét, valamint a külső felületek tisztítását végzik. 

A Szabadság-szobrot felújítják, a Citadella is átalakul (Forrás: Várkapitányság)

A Szabadság-szobor talapzatának elülső részére, ahol 1992-ig a szovjet katona szobra állt, elhelyeznek egy keresztet is az 1100 éves magyar államiság, a nyugati kereszténység és az európai kultúrkör legfontosabb szimbólumaként – közölték. A restaurálási munkálatokat követően elkezdik a szobor körül lévő terasz új kialakítását, amely megjelenésében illeszkedni fog a Citadella megújuló külső és belső közparkjaihoz.

A múlt és a jövő: a szovjet katona szobra, amely 1992-ben került a Memento Parkba, és a helyére készülő kőkereszt (Forrás: Várkapitányság)
A Szabadság-szobor bronz nőalakját is restaurálják (Fotó: Várkapitányság)

A Citadella felújítása 2020-ban régészeti feltárással indult, eddig  már elvégezték a terület állapotfelmérését és régészeti feltárását, több ütemben zajlik az erőd külső és belső falainak rekonstrukciója és a belső udvarának rendbetétele. A fejlesztésnek köszönhetően a zöldfelület a másfélszeresére nő, az erődfalon belül egy új közparkot alakítanak ki. A leglátványosabb változás, hogy az erőd falait több helyen is megbontották, új bejáratokat hozva létre az északi és a déli oldalon, a Szabadság-szobor mögött egy lépcsősort alakítanak ki, amelyen keresztül a látogatók közvetlenül beléphetnek az erőd parkjába. 2022. március 15-én felállították az erőd udvarán az ország legnagyobb lobogóját, amely, mint írják, mindennap emléket állít azoknak a hősöknek, akik életüket adták a magyar függetlenségért.

Az épület Várhegy felé eső részén, az ágyútoronyban kiállítás nyílik majd (Forrás: Várkapitányság)

A Citadella megújult ágyútornyában a magyarság szabadságküzdelmeit bemutató látványos kiállítás jön létre a Szabadság Bástyája címmel. A fejlesztés tervezésével összhangban a kiállítás előkészítését is az Art1st Design Kft. végzi széles körű szakértői csapat, többek között történész, múzeumpedagógus és forgatókönyvíró bevonásával.

A több szakaszból álló munka várhatóan 2026-ra fejeződik be, ebben az időszakban várható a kiállítás megnyitása is.

Nyitókép: Ilyen lesz a felújított Szabadság-szobor és a Citadella (Fotó: Várkapitányság)