Nemcsak budai, hanem közelebbről bel-budai volt saját megfogalmazása szerint Sztankay István, a 2014-ben elhunyt Kossuth- és Jászai-díjas színész, a nemzet színésze. Ezzel a megállapítással nem topográfiai meghatározást kívánt adni a művész, hanem azt fejezte ki, hogy „nagyon budainak” érzi magát – hangzott el az emléktábla-avató ünnepségen.

Február 15-én leplezték le Sztankay István emléktábláját annak a Városmajor utca 10. alatti társasháznak a falán, ahol a művész 1986-tól élt. Korábban sem lakott messze: a Krisztinaváros Alagúthoz közeli részén volt egykori otthona, onnan költözött át a külső-krisztinavárosi Városmajor utcába. 1936-ban görögkatolikus családba született, a színimesterség alapjait Rózsahegyi Kálmán színitanodájában végezte. Művészi pályafutását megelőzően segédkántorként, kifutófiúként is dolgozott, sőt a metróépítésen is vállalt munkát csillésként. 

Rövid miskolci kitekintést követően, 1963-tól fővárosi színházakban játszott.  A Nemzeti Színház társulatának volt a tagja, majd átigazolt a Madách Színházhoz, és végül a József Attila színházból ment nyugdíjba. 

Léner Péter rendező, színházigazgató avatóbeszédében kiemelte, hogy bár napjainkban a szoborállítások, emléktábla-avatások kapcsán sok esetben közéleti polémia kerekedik, Sztankay István emléktáblájának kérdése viszont teljes közmegegyezésen alapult. Ebben szerinte meghatározó szerepe lehet annak is, hogy Sztankay István valódi polgár volt a szó Márai Sándor-féle értelmezésében. A közéletben mint színész volt jelen, vallási, világnézeti meggyőződéseit magában élte meg. 

(Fotó: Balázs Attila)

Az emléktábla a XII. kerületi Önkormányzat támogatásával valósulhatott meg, Fonti Krisztina alpolgármester kihangsúlyozta, hogy a jelenünkben is kiemelkedően fontos tisztában lennünk azzal, hogy kik éltek, dolgoztak azokban a házakban, amelyek körülvesznek minket. 

Mostantól tehát aki a Városmajor utcában sétál, megállhat egy percre Sztankay István egykori lakásánál, és felidézheti magában jellegzetes, ismerős orgánumát, amellyel évtizedeken keresztül szólt hozzánk mint Belmondo, Tony Curtis vagy Columbo felügyelő.