Felülnézet – Új kilátó a Hármashatár-hegyen

Írta: Viczián Zsófia

2016. április 8. 10:50

Mostantól látogatható a Hármashatár-hegy új, fagerendákból épített, gömbhöz hasonló kilátója, csodálatos panorámával. Az ígéretek szerint nyáron a turistaház is megújul mellette.

 

 
 

Reggel mentem megnézni az új kilátót. Dugóban araszolva, lépésben jutottam el a Szépvölgyi útig – innen a tömeg tovább hömpölygött lefelé, én pedig végre felfelé kanyarodhattam. Ahogy távolodtam a várostól, egyre tisztább lett az ég, egy idő után elmaradoztak a házak is, csak a tavaszi erdő lombosodó fái szegélyezték az utat, egészen a parkolóig. A hegytetőn csend volt, sehol egy lélek. Az ősgyepben ezerféle virág nyílt, a madarak csicseregtek, a méhek döngtek, az idő belassult. Pedig 10 perce még a dugóban ültem.

Aztán felsétáltam az új, fagerendákból összeállított, különleges alakú kilátóhoz, amelyet a Pilisi Parkerdő Zrt. építtetett, azzal a céllal, hogy az efféle városból kivonulós élményben sokaknak lehessen része.

Tulajdonképpen kilátó nélkül is csodálatos a panoráma innen, de egy ilyen építmény mindig egy okkal több arra, hogy egy csúcsra felmásszanak az emberek. Nem mellesleg erre vezet az országos kék túra útvonala is. 

(Fotó: Viczián Zsófia/pestbuda.hu)

A Hármashatár-hegy turisztikai fejlesztési program, amelynek keretében ez az építmény elkészült, még további terveket is megfogalmaz: nyárra új sétautak és a Turistaház felújítása is elkészülhet. E mellett már működik itt a hegyen Erdei Iskola, a ZöldBázis Turistaközpont és a közkedvelt HangÁr Bistro is.  

Néhány lépésre az új kilátótól még megvannak a II. világháborút idéző katonai lőállások, a természet lassan bomlasztja szét a betont, növi be a környezetét. Az új kilátó teraszáról messzire látni felettük: odalent a Duna fénylő csíkja látszik, a gyönyörű hidak – és sajnos a városra telepedő szürke köd is jól kivehető. Néha érdemes egy kicsit felülnézetből nézni Budapestet, ahol élünk.

Nyitókép: (Fotó: Viczián Zsófia/pestbuda.hu)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó