A terek mindig találkozóhelyek, a Reformátorok terén pedig a múlt találkozik majd a jelennel és a jövővel – hangoztatta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kedden, a XVI. kerületben létesülő tér alapkőletételi ünnepségén.

A sashalmi városrészben a tervek szerint október végére elkészülő 12 000 négyzetméteres téren R. Törley Mária szobrászművész reformáció-emlékműve, egy kilátó és egy kávézó is helyet kap. Balog Zoltán a köszöntőjében kitért arra, hogy a készülő kompozíció – Luther Márton és Kálvin János reformátor, valamint a bécsi békét aláíró Bocskai István egész alakos szobra – a reformáció üzenetére figyelmeztet: „Tartsd meg a hitet, újítsd meg és erősítsd meg a hitet, és akkor ez a hit megtart téged”.

A miniszter szólt arról is, hogy Magyarország történetében volt negyven év, amikor az egyházakat kiszorították a terekről, beszorítva őket a templomok falai közé. Az elmúlt harminc évben visszafoglalták a tereket, mára Magyarországon ismét tere van az egyházaknak, a kereszténységnek és a hit megújításának. Most pedig az a kérdés, hogy mivel töltjük meg a visszakapott tereket.

Balog Zoltán rámutatott: a reformáció 500. évfordulóján nemcsak ötszáz évre emlékezünk, hanem a magyar nép életében ezer, az emberiség történetében kétezer éves kereszténységre is. A kereszténység üzenetét a keresztények egysége nélkül nem lehet hitelesen megjeleníteni, ezért a 21. század kereszténysége csak akkor lesz erős, ha a hitben is összefogunk – fogalmazott a miniszter.

Kovács Péter (Fidesz-KDNP) XVI. kerületi polgármester felidézte: az elmúlt tíz évben sokféle ötlet megfogalmazódott a sashalmi terület hasznosításáról, voltak akik lakóházakat, mások közintézményt szerettek volna itt látni. Szerinte jó döntés született azzal, hogy nem építik be a területet, hanem olyan térré alakítják, ahová bárki eljöhet pihenni, elmélkedni saját életéről, hitéről.

Szatmáry Kristóf (Fidesz) országgyűlési képviselő elmondta: Magyarországon és a Kárpát-medencében is egyedülálló reformációs emlékhely és szabadidőpark készül, amellyel nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is gazdagodik a kerület.

A Gellért-heggyel azonos tengerszint feletti magasságban lévő téren 336,5 millió forintból megvalósuló beruházás keretében egy 17 méter magas kilátót, 80 négyzetméteres kávézót építenek 30 négyzetméteres terasszal, sétáló utakat és parkolókat alakítanak ki.

A tér közepére R. Törley Mária tervei alapján egy három méter átmérőjű, kerek, fehér kőből készült szökőkút kerül, közepén egy gömbbel, amelyre három helyről folyik a víz, a medencéhez pedig három körbefutó lépcső vezet. A kútkáva oldalára a reformátorok legfontosabb gondolatait vésik, a kutat padok veszik körbe. A kút mellett a két egyházalapító, Luther Márton és Kálvin János, valamint Bocskai István szobra áll majd.

(MTI)