A Kálvin tér közelében, a Palotanegyed szívében fekvő Mikszáth tér és környéke a város egyik legnépszerűbb sétálóutcás negyede. Pezsgő belvárosi hangulat, kávézók, szép belső udvarok, macskaköves utcák jellemzik az egyetemek és könyvtárak közelében.

A Mikszáth tér másik oldala

A Mikszáth tér 1954-ben, középen az Olvasó lány című szobor (Forrás: Fortepan)

A VIII. kerületi Mikszáth tér 3. szám alatti egyemeletes épület falán tábla jelzi, hogy hotelt fognak építeni a helyére. A 1904-ben épült eklektikus stílusú bérházat Joó Lajos tervezte, műemlék épület. Korábban a Lumen Kávézó és romkocsmák üzemeltek az udvarán.

A Mikszáth tér 3. napjainkban

A Józsefvárosi Önkormányzat oldalán megtalálható tervdokumentációból kiderül, hogy a Mikszáth tér 3.– Szentkirályi utca 36. helyén hatemeletes, 60 szobás szálloda épül, amelyet az Archimánia Építész Kft. tervezett. Az új tulajdonos, az MHC Hotel Company Kft.

A MHC Hotel Szentkirályi utca felőli bejáratának látványterve (Forrás: jozsefvaros.hu)

A Mikszáth téren épülő MHC Hotel épületének látványterve (Forrás: jozsefvaros.hu)

A megépülő szálloda főbejárata a Mikszáth téri épület lesz, amit felújítanak és kibővítenek. A földszinten bár, az emeleten irodák lesznek. A látványterv szerint az új homlokzat az eredetire emlékeztet. Az udvaron megmaradnak a fák. A Szentkirályi utca felől lehet majd behajtani az egyszintes mélygarázsba. Az új épületet a tervek szerint két év múlva tavasszal adják át.

Nyitókép: A Mikszáth téren épülő MHC Hotel épületének látványterve (Forrás: jozsefvaros.hu)