A magyar lovas hagyományok és a hazai lóversenysport tárgyi és szellemi emlékei nemzeti kulturális örökségünk részei, megőrzésük és bemutatásuk a Magyar Mezőgazdasági Múzeum számára kiemelten fontos feladat. A Múzeum gyűjteményének különösen féltve őrzött kincsei a hazai lóversenyzés ereklyéi.

A 2019 márciusában megnyíló, felújított Kincsem – Imperiál: Híres magyar versenylovak című állandó kiállítás átfogóan mutatja be a legkiemelkedőbb magyar versenylovak sikereinek történetét, a galoppversenyzés szabályait, valamint a versenyüzem működésének érdekességeit.

Kincsem – Imperiál: Híres magyar versenylovak című állandó kiállítás (Forrás: Magyar Mezőgazdasági Múzeum)

A Múzeum idén kibővülő kiállításának szenzációját jelentik a magyar telivértenyésztés örök büszkeségeihez, Kincsemhez és Imperiálhoz kötődő tárgyi emlékek. Kincsem sikerei máig felülmúlhatatlanok. Élete során 54 versenyen indult, és minden alkalommal győzött. Imperiál, a második világháború utáni magyar lóversenyzés és telivértenyésztés legeredményeseb lova. A két versenylónak kiérdemelt helye van nemzeti emlékezetünkben. 

Kincsem – Imperiál: Híres magyar versenylovak című állandó kiállítás (Forrás: Magyar Mezőgazdasági Múzeum)

A kiállításban az érdeklődők játékos formában, interaktív elemek segítségével ismerhetik meg a magyar lóversenysport történetét, valamint a lótartással kapcsolatos gyakorlati tudnivalókat. A látogatók a tárlat megtekintése során közvetlenül, fizikai valóságukban tapinthatják meg a különféle használati tárgyakat. A kirakók, kérdés-felelet kvízek és feladványok a gyermekek és felnőttek számára egyaránt játékos ismeretszerzésre adnak lehetőséget. 

A ló egészen a 20. század elejéig nélkülözhetetlen volt a hadakozásban, a mezőgazdaságban és a közlekedésben. A 19. század végétől a lovassportok is egyre nagyobb jelentőséget kaptak. A hadakozásban a nomád hadviseléstől a lovagi harcmódon át eljutunk a huszárság kialakulásáig. A tárlaton megtudhatja a látogató, hogy mi a különbség a szekér, a kocsi és a hintó között, megismerheti a legfontosabb magyar kocsitípusokat. Sok érdekességet talál az érdeklődő a városi tömegközlekedés kezdeteiről, amikor az még lóvontatású járművekkel működött.

A Goodwood-díj (Forrás: Magyar Mezőgazdasági Múzeum)

A tárlat új tárgyi emlékekkel is gazdagodik, amelyek a múzeum filiáléjából, a tápiószelei Blaskovich Múzeumból kerülnek Budapestre. Blaskovich Ernőnek, a tápiószentmártoni ménes alapítójának, Kincsem egykori tulajdonosának személyes tárgyai mellett a megújuló kiállításban kap helyt a verhetetlen csodaló angliai Goodwoodban elnyert serlege, mely győzelem Kincsem pályájának csúcsát jelentette. De megtekinthető lesz az egyik legjelentősebb magyar állatfestő, Pálik Béla Kincsemet ábrázoló festménye is.

(Forrás: Magyar Mezőgazdasági Múzeum)