A Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom tornyaiban lifttel elérhető kilátópontot alakítanak ki. A torony szintjein kiállítást alakítanak ki. A két tornyot összekötő sétányon sétálva pedig megcsodálhatjuk a tető szerkezetét. Európa egyik legszebb kilátásában gyönyörködhetnek a látogatók. 

A déli torony földszinti részében lesz majd a templom boltja, restaurálják a román kori falrészletet, amely Budapest egyedülálló ilyen típusú emléke.

A felújított Belvárosi templom belső része (Forrás: belvarositemplom.hu)

A Belvárosi templom (Forrás: belvarositemplom.hu)

A Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom joggal említhető a magyar történelem hiteles tanújaként. Ezen a területen már a II. században római erőd állt, majd ennek az erődítménynek az öveit felhasználva építtetett itt Szent István király templomot.

Ebben a templomban temették el 1046-ban Szent Gellért püspököt, itt volt Árpád-házi Szent Erzsébet eljegyzése 1211-ben. A templom falai között kétszer választottak királyt, és a templom előtti téren tett uralkodói esküt I. Ferenc József magyar király.

A plébánián 1841-ben kötött házasságot Kossuth Lajos, és itt emlékezett meg a magyar nép az 1860. április 30-án az elhunyt Széchenyi Istvánról. 1858-1871. között gyakran kapott szálláshelyet a plébánián Liszt Ferenc zeneszerző és itt vezényelte saját és más alkotók műveit.

 

 

Budapest V. Március 15. (Eskü) tér, Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia 1900-ban, hátul a régi városháza tornya látszik (Forrás: Fortepan)

Budapest V. kilátás a a régi Városháza tornyából 1900-ban, előtérben a Belvárosi templom, a Duna túlpartján a Gellért-hegy és a Tabán (Forrás: Fortepan)

Pest legrégebbi, turisztikai, művészettörténeti és történelmi szempontból egyaránt kiemelkedő templomában évek óta tart a műemléki helyreállítás.

A 2014 és 2016 között elvégzett régészeti feltárás után és az altemplom kialakítását követően az elmúlt évben restaurálták a Mátyás-oratóriumot, megújult a két reneszánsz pasztofórium és a sekrestye. Kialakították a Szentségimádási kápolnát, valamint a központi információs pultot.

Osztie Zoltán plébános a Mai Belváros című kerületi újságnak elmondta: már megkezdődtek az előkészületi munkálatok a toronytúra útvonalának kiépítésére.

A beruházás az év végén fejeződik be, így a templom felkészülten fogja várni a 2020-as budapesti 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus eseményeit.

Nyitókép: A Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom (Forrás: belvarositemplom.hu)

Forrás: Mai Belváros