Július 15–19. között végzik az Andrássy úti fasor rekonstrukcióját a Bajcsy-Zsilinszky út és Oktogon közötti szakaszon. Összesen nyolc beteg, balesetveszélyes fa helyére ültet a Főkert Nonprofit Zrt. új, egészséges fákat. A fasor kiemelt szerepe miatt a fakivágásokat azonnali pótlás követi, még ezen a héten facsemetéket ültetnek a helyükre. Néhány, már korábban is üres fahelyre is fiatal fákat ültetnek – írja a Főkert.

Az Andrássy úti fasor kiemelt zöldfelületnek minősül (Fotó: pestbuda.hu)

Az Andrássy út 9. szám előtt már elkezdték a fák gallyazását (Fotó: pestbuda.hu)

Az új fákat tuskófúrással, földcserével ültetik be. A Celtis australis nevű, kiváló szárazság- és várostűrő fákat ültetik az út mellé.

Márciusban kezdődött az Andrássy úti fasor átfogó vizsgálata, melynek célja a fák jelenlegi állapotának megismerése volt, különös tekintettel a fák életképességének, megtarthatóságának meghatározására.  

A Nagymező utca sarka (Fotó: pestbuda.hu)

A Főkert tájékoztatása szerint a vizuális átvizsgálást követően műszeres diagnosztikával, FAKOPP 3D-s műszeres felméréssel megnézték a fák állapotát. A beavatkozások előtt megmérték a lombkorona, a törzs és a gyökerek kiterjedését, felmérték, hogy megvannak-e a növekedéshez szükséges életkörülmények. A felmérések azt mutatták, hogy nyolc olyan fa található az Andrássy útnak ezen a szakaszán, amelyek balesetveszélyesek, elszáradtak, vagy menthetetlen állapotban vannak. Összesen 15 fát fognak elültetni a hét végéig.

Két elöregedett fát már kivágtak a Székely Mihály utca közelében (Fotó: pestbuda.hu)

A többi területen is elvégzik a szükséges faápolási feladatokat, például a lámpákat takaró és a házak homlokzatát veszélyeztető fák gallyazását, a KRESZ-gallyazásokat (ahol a táblákat takarják az ágak), ahol szükséges, a fakoronák csökkentését.

Gallyak a járdán, háttérben a megújuló Operaház épülete (Fotó: pestbuda.hu)

A rekonstrukciós munkálatokat szakaszosan végzik, a pontos ütemterv a fák adatlapjaival, fényképekkel ellátva a Főkert oldalán (www.fokert.hu/andrassyut) található. A kivágásra kerülő fákat a helyszínen QR-kódot tartalmazó tájékoztatóval jelölték, amelyen a QR-kód a fa részletes vizsgálati eredményeit tartalmazó weboldalra vezet.

Nyitókép: Fasor az Andrássy úton (Fotó: pestbuda.hu)